AcasăNewsUniunea Europeana pregateste noi sanctiuni impotriva Rusiei

Uniunea Europeana pregateste noi sanctiuni impotriva Rusiei

Liderii celor 28 de state europene au hotarat la unison sa-i faca iar zile negre lui Putin

UE a amenintat, ieri, la Bruxelles, Federatia Rusa cu noi sanctiuni, denuntand responsabilitatea sa pentru deteriorarea situatiei din estul Ucrainei, in special dupa atacurile sangeroase asupra orasului-port Mariupol.

Liderii celor 28 de state europene au hotarat la unison sa-i faca iar zile negre lui Putin

Sefii de state si guverne ai UE au cerut, intr-un comunicat, ministrilor de Externe, care se vor reuni maine, la Bruxelles, sa evalueze situatia si sa pregateasca orice actiune adecvata, in special noi sanctiuni impotriva Rusiei, relateaza AFP. Obiectivul este punerea in practica, rapid si complet, a acordurilor de pace de la Minsk, semnate in septembrie anul trecut dar fara nici un rezultat. ”Vom aborda aceasta chestiune la summit-ul din 12 februarie”, au comunicat, la unison,  liderii celor 28 de state europene. Cei 28 denunta o sustinere continua a separatistilor din partea Rusiei. ”Cerem Rusiei insistent sa condamne actiunile separatistilor si sa puna in practica acordurile de la Minsk”, se arata in comunicat. Liderii isi exprima si preocuparea privind deteriorarea situatiei umanitare si a securitatii in estul Ucrainei, condamnand ”bombardamentele oarbe de la Mariupol”, de sambata, soldate cu 30 de morti, in urma unui atac cu rachete rusesti Grad. Pierderea orasului, controlat pana acum de Kiev, ar deschide un coridor intre Rusia si Crimeea anexata.

Cine si ce va urma pe lista neagra?

Recentele ofensive ale rebelilor separatisti din ultimele zile si pierderile importante de vieti omenesti au determinat-o pe sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, sa decida convocarea unei reuniuni extraordinare a ministrilor de Externe ai UE. Mogherini a fost criticata anterior pentru ca sugerase o ameliorare a pozitiei europene fata de Moscova, in special de tarile baltice si Polonia. De la debutul crizei ucrainene, UE a emis sanctiuni vizand personalitati ruse si proruse apoi a emis sanctiuni economice impotriva Rusiei, dupa doborarea avionului Malaysia Airlines. In cadrul noului pachet de sanctiuni, europenii vor decide ce nume noi vor adauga pe lista. O decizie unanima a celor 28 este necesara pentru innasprirea sanctiunilor economice.

Parlamentul Ucrainei declara Rusia ”stat agresor”

Rada suprema a adoptat, ieri, un proiect de lege prin care recunoaste Rusia ca ”stat agresor”, decizie votata de 271 de deputati. Potrivit textului de lege, regimurile separatiste din estul tarii, autoproclamatele Republici populare din Donetk si Lugansk sunt recunoscute ca ”organizatii teroriste”. Documentul a fost semnat, printre altii, si de liderul factiunii ”Batkivscina”, Iulia Timosenko.

Discutie Hollande-Putin-Merkel

Francois Hollande s-a aratat ”foarte ingrijorat” de degradarea situatiei din Ucraina, dupa ce s-a intretinut la telefon cu Vladimir Putin si Angela Merkel. ”Foarte ingrijorat, presedintele a discutat cu Vladimir Putin si Angela Merkel pentru necesitatea incetarii acestei situatii dramatice, o pozitie impartasita si de Angela Merkel”, a comunicat Palatul Elysee.

Conflictul din Ucraina a facut pana acum 5.187 de morti

5.187 de oameni au fost ucisi si 11.515 au fost raniti in violentele din Ucraina, a anuntat, ieri, purtatorul de cuvant al Inaltului Comisariat ONU pentru drepturile omului, Rupert Colville. Peste un milion de oameni si-au parasit locuintele iar, in total, cinci milioane de oameni au fost afectati de infruntarile dintre fortele guvernamentale si separatisti.

author avatar
Tudor Borcea
167 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger