AcasăNewsViorel Hrebenciuc i-a facut "cadou" de nunta fiului sau o celula de...

Viorel Hrebenciuc i-a facut „cadou” de nunta fiului sau o celula de arest

Abia insurat, in loc sa-si petreaca luna de miere pe o insula exotica, Andrei Hrebenciuc face cunostinta cu o celula de arest, fiind retinut in dosarul retrocedarilor ilegale in care prejudiciul este ametitor: peste 300 milioane de euro. “Cadoul” de nunta facut, prin intermediul DNA, de taticul influent vine ca un trasnet peste un tanar care abia a scos nasul atat in viata de familist, cat si in cariera. In tot acest timp, Viorel Hrebenciuc, “sforarul nr. 1” din politica, da vina pe… jocurile politice pentru tot ce se intampla.

Dosarul retrocedarilor ilegale a luat cea mai urata turnura pentru Viorel Hrebenciuc. Faptul ca el insusi este urmarit penal, ca a demisionat din Parlament, ca si arestarea sa este iminenta, toate sunt nimic pe langa retinerea fiului sau. Si oricat de mult ar da vina Hrebenciuc senior pe jocurile Puterii pentru situatia de a-ti vedea fiul dupa gratii, inevitabilul s-a produs. Pentru ca, potrivit procurorilor DNA, Andrei Hrebenciuc nu a facut totul de capul lui, ci a fost introdus in afacere de propriul tata.

Manevre prin “Resedinta Varstnicilor”

Mai exact, Viorel Hrebenciuc s-ar fi folosit de fiul sau pentru a ascunde provenienta terenului primit pentru interventiile sale, firma care trebuia sa cumpere cele 43.000 de hectare de padure de la Sturdza avand ca asociat unic o societate cu sediul in Cipru la care asociat este Andrei Hrebenciuc. Anchetatorii au retinut in sarcina lui Andrei Hrebenciuc trei infractiuni: de constituire a unui grup infractional organizat, complicitate la trafic de influenta si spalare de bani. Concret, Andrei Hrebenciuc l-ar fi ajutat pe tatal sau sa comita infractiunea de trafic de influenta. In baza unei intelegeri cu Dan Costin Bengescu, Viorel Hrebenciu si cu avocatii Victor Adrian Prodan si Nicolae Mergeani, Andrei Hrebenciuc ar fi determinat-o pe Carmen Elisabeta Dragoi, administrator al SC Resedinta Varstnicilor SRL, sa incheie un contract cu Paltin Gheorghe Sturdza (beneficiarul terenurilor retrocedate), prin care societatea a dobandit calitatea de promitent cumparator, alaturi de Bengescu, pentru suprafata de 43.277 de hectare de teren forestier, dobandita prin decizia din 2012 a Tribunalului Covasna.

Pret de trei ori mai mic

Pretul tranzactiei a fost stabilit la 2.500 de euro pe hectar, acesta fiind de aproximativ trei ori mai mic decat valoarea de piata, „intrucat contractul masca, in cuprinsul sau, si cumpararea de influenta de la autoritatile din judetul Bacau”, sustine DNA. Procurorii au stabilit ca SC Resedinta Varstnicilor SRL are ca asociat unic Majura Limited (cu sediu social in Cipru), persoana juridica cipriota al carei asociat real este Andrei Hrebenciuc. Potrivit anchetatorilor, toate persoanele implicate, respectiv Andrei Hrebenciuc, Viorel Hrebenciuc, Paltin Gheorghe Sturdza, Dan Costin Bengescu si Ioan Adam, cunosteau faptul ca s-a stabilit un pret mult mai mic decat cel real, deoarece diferenta de pret ce urma sa fie obtinuta din vanzarea padurii reprezenta folosul lui Hrebenciuc Viorel si al lui Bengescu Dan Costin in schimbul exercitarii de influente asupra functionarilor cu atributii privind punerea in executare a deciziei din 2012 a Tribunalului Covasna.

Paltin Sturdza, retinut si el

Beneficiarul celor peste 40.000 de hectare de padure care ar fi fost retrocedate ilegal, Paltin Gheorghe Sturdza, a fost retinut si el, la cateva ore dupa incatusarea fiului lui Viorel Hrebenciuc. Gheorghe Paltin Sturdza, urmas al lui Dimitrie Ghica (fost proprietar a zeci de mii de hectare de padure in Moldova), care ar fi obtinut ilegal peste 40.000 de hectare de padure, este acuzat de constituirea unui grup infractional organizat, complicitate la trafic de influenta si spalare de bani.

Dumitru Iliescu – urmarit penal, dar liber

Fostul sef al SPP Dumitru Iliescu, prin intermediul caruia Viorel Hrebenciuc ar fi aflat ca este interceptat, va fi cercetat in libertate. Saltat de mascati miercuri seara la Arad, la intrarea in tara, fostul sef al SPP a fost audiat la DNA timp de doua ore si jumatate, luand la cunostinta de acuzatiile ce i se aduc. La miezul noptii, Iliescu a parasit sediul DNA Bucuresti. Fostul sef al SPP este acuzat de folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii si cumparare de influenta.

author avatar
Nicole Ionescu
2.965 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger