AcasăNewsVizitatorii de la Auschwitz, trimisi la dus!

Vizitatorii de la Auschwitz, trimisi la dus!

Instalarea unor echipamente care pulverizeaza apa la intrarea in muzeul fostului lagar de concentratie de la Auschwitz, pentru a atenua efectele caldurii si a-i racori pe vizitatori, a starnit vii proteste, acestea fiind asociate cu dusurile sub care au fost ucisi mii de deportati.

Memorialul Auschwitz a ales cea mai nefericita medota de a-i proteja pe vizitatori de canicula

Pe hartie, intentia, pare buna insa rezultatul a fost apreciat ca o gafa de mari proportii. Site-ul american Mashable a informat despre nefericita initiativa luata de responsabilii actualului muzeu din Polonia. Intr-adevar, instalatiile racoritoare care pulverizeaza stropi fini de apa seamana izbitor cu dusurile instalate de nazisti si sub care victimele erau obligate sa intre inainte de punctul terminus, camerele de gazare, informeaza metronews.fr. Reactiile vizitatorilor au fost imediate. ”Ca evreu care si-a pierdut atati apropiati in timpul Holocaustului, aceste dusuri seamana cu cele sub care evreii erau obligati sa treaca inainte de a fi trimisi la camerele de gazare”,a  comentat un vizitator, citat de Jerusalem Post. Nefericitul demers a fost criticat de mai multe organizatii internationale pentru memoria victimelor Germaniei naziste.

”Sanatatea vizitatorilor este prioritara”

Intr-un comunicat difuzat luni, Memorialul Auschwitz a negat orice intentie ofensatoare, cerand scuze vizitatorilor indignati. Oficialii au justificat instalarea acestor instalatii datorita valului extrem de caldura care a lovit Polonia in a doua jumatate a lunii august. ”Multi din vizitatori vin din tari unde nu exista temperaturi pe care le-a cunoscut Polonia in aceasta vara. Au existat cazuri de persoane afectate. Au fost inregistrate temperaturi de 40 de grade. De aceea am considerat ca trebuie sa minimalizam riscurile si sa facem tot posibilul pentru a avea grija de sanatatea vizitatorilor”, se arata intr-un comunicat al Memorialului Auschwitz. Pe de alta parte, oficialii de la Auschwitz au reamintit ca Zyklon B, gazul utilizat de nazisti pentru exterminarea deportatilor nu iesea din dusuri si era difuzat prin orificii care traversau zidurile baracilor

author avatar
Tudor Borcea
1.038 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger