AcasăNewsWorld Trade Center: Bin Laden a furat ideea de la o tragedie...

World Trade Center: Bin Laden a furat ideea de la o tragedie aviatica

Fostul lider Al-Qaida a descoperit ca avioanele de linie pot fi arme de temut

Fostul lider Al-Qaida s-a inspirat din prabusirea unui avion apartinand EgyprAir, in 1999, pentru a pune la pamant turnurile gemene.

Fostul lider Al-Qaida a descoperit ca avioanele de linie pot fi arme de temut

Potrivit The Independent, Osama bin Laden s-a inspirat din prabusirea in Atlantic a unui avion egiptean, in octombrie 1999, care zbura spre Los Angeles, citand un articol publicat recent in ziarul oficial al Al-Qaida. La acea vreme, responsabilitatea prabusirii avionului i-a fost imputata integral pilotului egiptean Gameel Al-Batouti , care a fost acuzat ca a provocat deliberat accidentul. Analiza datelor zborului a indicat ca Al-Batouti a utilizat comenzile pentru a realiza un plonjon abrupt in apele oceanului. In inregistrarile de sunet ale cutiei negre se auzea vocea acestuia strigand ”Inch Allah” (daca Allah vrea) dar si cea a copilotului care incerca sa redreseze aparatul. 217 de persoane si-au pierdut viata, majoritatea cetateni americani, informeaza Sputnik.

”De ce nu l-a indreptat catre o cladire?”

Dupa ce a aflat de aceasta tragedie, Osama bin Laden si-a pus intrebarea de ce pilotul ”nu a dirijat avionul catre o cladire” si, de atunci, ideea unui atentat in care sa fie folosite avioane de linie nu l-a mai parasit, estimeza The Independent. In 11 septembrie 2001, combatanti Al-Qaida au deturnat patru avioane care au fost indreptate impotriva unor cladiri simbol din SUA. Doua au lovit turnurile gemene World Trade Center, in Manhattan iar un alt avion a fost indreptat catre Pentagon. Cel de-al patrulea nu si-a atins scopul, prabusindu-se in camp deschis in Shanksville (Pennsylvania). Atentatele din 11 septembrie s-au soldat cu 2.974 de morti. Potrivit versiunii oficiale, Bin Laden a fost ucis in 2 mai 2011, intr-o casa din nordul Pakistanului. Operatiunea americana de eliminare a acestuia a provocat scandal in Pakistan. Islamabad a intentionat sa lanseze o ancheta pentru a stabili cum Bin Laden a reusit sa traiasca nestingherit in aceasta tara timp de mai multi ani.

author avatar
Tudor Borcea
220 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger