AcasăOld“Baietii destepti” din agricultura scumpesc alimentele

“Baietii destepti” din agricultura scumpesc alimentele

Ultima saptamina ne-a luat pe toti prin surprindere. Aproape toate alimentele s-au scumpit cu procente bune. De la piine, ulei de floarea soarelui, faina, oua pina la legume, fructe si produse lactate. Dar, se pare ca aceste scumpiri nu sint unele „normale” si ca in spatele lor se afla anumite interese.

Recent, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat ca pretul alimentelor de baza ar putea creste cu 8-10%. In acelasi timp, Tabara a mai spus ca unii comercianti nu respecta Codul de bune practici si ca de multe ori pretul de vinzare al alimentelor de baza nu se justifica. “Nu este justificat pretul din galantare fata de ceea ce inseamna pretul materiei prime. Exista extrem de multe rezerve in ceea ce inseamna adaosuri comerciale, taxe de magazin, de supermagazain, la care cred ca trebuie sa umble si cei care comercializeaza aceste produse”, a spus Tabara.

*E si nu e asa*

Sorin Minea, presedintele Asociatiei Române a Carnii, spune ca de fapt ministrul a vrut sa zica altceva: “Ceea ce a spus domnul Tabara nu s-a inteles. Productie nu inseamna procesare. El a vorbit despre cresterea pretului in productie. Productia inseamna productie primara. Si, intr-adevar, floarea soarelui s-a scumpit. De ce? Habar n-am. Furajele s-au scumpit. De ce? Habar n-am, pentru ca am avut un an bun si atunci producatorul agricol a scumpit materiile prime. La ulei este o scumpire majora, la lapte este o scumpire majora, la carnea de pui ca materie prima e o scumpire majora. Automat aceste scumpiri au fost preluate de catre magazine. De exemplu, la pui, scumpirile sint in jur de 10%, la ulei in jur de 20%, la lapte, ca materie prima scumpirea e de peste 50%.

*Comerciantii sint de vina*

“De ce oare cei care fac industrie alimentara nu fac productie? Pentru ca la productia primara nu se cistiga niciodata. Luati orice produs, cu ce pret pleaca de la producator, si pe urma cu ce pret ajunge in galantar. Cu 200 la suta adaos comercial. Oricum nu-i pling pe comercianti”, ne-a declarat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Adrian Radulescu. “Asistam la acelasi banc de ani de zile. Intotdeauna cind se maresc preturile pe piata se da vina pe procesator, se da vina pe magazine. Pot sa spun ca adaosurile comerciale au scazut la toate magazinele si la hypermarketuri si la magazinele de cartier. Acum, ca sa reziste, jumatate din comercianti lucreaza in piata neagra. De ce se intimpla toate astea? Producatorul materiei prime, agricultorul român, a gasit acum momentul sa scumpeasca si noi am iesit cu pretul materiilor prime mult deasupra UE”, a replicat Sorin Minea.

*Evaziunea, marea problema*

“Pot sa spun ca agricultura româneasca nu functioneaza. De fapt, functioneaza dupa niste principii care nu sint de economie de piata. Iar ministrul Agriculturii ii mingiie si le da bani fara sa urmareasca ce face cu subventiile. Atentie! Aici nu vorbim de amaritii care au trei morcovi si doua gaini in curte. Vorbim aici de baietii care au afaceri mari. Iar esenta problemei este evaziunea fiscala. Adica, baietii astia destepti au monopolul pietei de aceea scumpesc cit scumpesc. Ca asa vor ei. Ei lucreaza jumatate la negru si jumatate legal si se bazeaza pe faptul ca lumea nu are bani si au tot interesul sa vinda la negru pentru ca nu platesc taxe. Ei sint cei care dicteaza pretul pe piata la anumite produse. Practic, fac ce vor. Acum, in agricultura, evaziunea este dezastru. La fel si in industria alimentara. De aici si problemele pe care le au comerciantii. Pentru ca oamenii vad preturile de la magazine si nu cele de la baza, de la producator”, conchide Minea. La rindul sau, Nicolae Sitaru, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din România spune ca, intr-adevar, marea problema o reprezinta eludarea banilor din subventiile agricole de catre “baietii destepti”: “Sint producatori agricoli care iau subventii de la stat cu toate ca nu au avut nicio productie. Adica bani primiti pentru nimic. Si vorbim aici de multi bani, de sute de milioane de euro”.

Bogdan Panturu

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
145 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger