AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisCe mai fura si pe cine mai pacaleste romanul

Ce mai fura si pe cine mai pacaleste romanul

Romanul e ingenios, romanul fura. Am exemple.

  1. Turistul de pe Litoral. La Marea noastra cea Neagra, pe care am vrea-o albastra, se face cel mai prost comert din galaxie. Toate carciumile duc lipsa de ospatari, dar 90% dintre constantenii intre 20 si 40 de ani sunt imparati pe Internet. Adica nu muncesc si mint. Pe vremea lui Ceausescu era o vorba: „io, constantean, le pun fraierilor taxa de numarat valurile!”. Smecheria cu taxa pe numarat valurile e depasita. Acum, pe Litoral, se fura si umbra. Turistul de sezlong din Mamaia e obligat, mai nou, sa se amestece cu turistul de cearceaf. Nu e nimic deranjant, fiindca pe plaja la Nisa, de pilda,  lumea sta cu fundul pe pietre si nu se plange nimeni. Pe toate plajele din Mamaia, inclusiv la alea unde sezlongul ajunge, duminica, 50 de lei, cate un cuplu la cearceaf se pune la picioarele sezlongului si se orienteaza dupa soare. Adica se fereste de umbra, strecurandu-se sub umbrela platitorului de sezlong. Asadar, se fura umbra? Se fura.
  2. Taranul roman. Ati auzit de Lunguletu? De celebrii cartofi de Lunguletu? Vrei sa cumperi un sac de 30 de kilograme. Epicul taran roman pune o galeata de cartofi mari, frumosi pe fundul sacului. Pe urma, baga o teava, ma rog, un tub care are 90% din circumferinta sacului si toarna cartofi piperniciti, stricati. Vreo 15-20 de kilograme. Apoi adauga, in jurul tevii, la vedere, cartofi campioni, aspectuosi, gigantici. La sfarsitul operatiunii, scoate teava si leaga sacul strans, strans, sa nu se vada cartofii smenuiti din mijloc. Calul troian la cartofi!
  3. ANPC si televiziile. Zi de zi, seara de seara, breaking news de breaking news sunteti asasinati cu reportaje agresive despre mancarea alterata de pe Litoral. E filmata o oala cu tocana sau o ciorba si vi se spune „ciorba stricata, alarma, ciorba stricata!”. Cum va dati seama din imagini ca-i ciorba stricata? Mirositi sau gustati prin ecran? Poate ca-i stricata, in cele mai multe cazuri chiar e stricata, nu contest. Dar cum demonstreaza asta cameramanii atarnatori pe langa ANPC? Cat va mai lasati prostiti? Eu propun sa inchidem toate restaurantele, sa-i spanzuram pe patronii romani si sa ne faca domnii corporatisti (oengeurile si corporatiile inseamna ciordeala si impunitate) sarmalele si ciorba de burta. Pe care vom fi obligati sa le platim doar cu cardul, ca un corporatist adevarat scoate cardul si cand isi ia si un pateu de la Mega Image. Apropo de plata cu cardul. Biot e un sat la 10 km de Nisa. N-au auzit de el parvenitii romani din categoria Cannes si Saint-Tropez. Acest aproape anonim Biot are o strada pietonala de 83 de ori mai frumoasa decat Centrul Vechi din Sibiu si un muzeu Leger, dedicat simbiozei pictura-arhitectura. Leger era prieten cu Le Corbusier. In fine, cel mai cunoscut han (auberge) din Biot este Le Jarrier. Se regaseste pe Trip Advisor si in Ghidul Michelin. Dupa ce am terminat masa la Le Jarrier,  a venit un ospatar francez (nu sunt africani prin Biot), batran cu o nota scrisa de mana, cu creionul. Imi venea sa-l pup. Ma intorsesem in tineretea mea.
author avatar
Razvan Ioan Boanchis
1.284 afisari

1 COMENTARIU

  1. Sint inapoiati. Nu au ANAF si DNA.Important este sa deslusim scopurile tarilor respective. Ce vrea Franta si ce vrea Romania in legatura cu dezvoltarea serviciilor si a turismului.Una vrea sa aiba clienti multumiti, iar cealalta vrea amenzi si lichidarea intreprinzatorilor.Daca ai fost invatat sa fii militian este greu sa devii liberal si democrat si sa respecti chestia aia cu drepturile omului. Si iar am ajuns la intrebarea de dinainte de 89, drepturile carui OM?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger