Papagalii

In loc sa fie pusa sefa de cofetarie, o tanti parlamentareasa (Aurelia Cristea), care a propus legea antifumat, va candida pentru postul de primar al Clujului.

Sunt fumator, dar am incetat sa ma revolt impotriva celei mai rigide legi din Europa, pentru ca lupta e pierduta. Admit, de asemenea, ca hala de rockereala Colectiv a ars pentru ca am ramas eu fidel valorilor mele din anii ’80 — tigari si sprit, restaurant si friptura, biblioteca si muzica disco, adica muzica din aia cu versuri si refren, muzica pentru urechi, minte si suflet, nu muzicoasa hapciupalitica, de spart neuronul singuratic. Fie vorba intre noi, tragedia din Colectiv doar a grabit discriminarea fumatorilor. Legea s-ar fi adoptat oricum, intr-un an, doi. Pe baza de mimetism. Fumatul e nasol — chiar e, recunosc! — dar McDonald’s si alte cuceriri, ca whisky cu Red Bull sau etnobotanice, sunt sanatate, reprezinta mama lu’ Bio si taticul ecologiei! Deschid o paranteza, apropo de McDonald’s si ce preluam din America. Mai nou, emancipata noastra presa (PRO TV exceleaza la acest capitol) acorda spatii zaiafetului Super Bowl. Ceva ingrozitor, ceva legat de fotbal american sau de baseball. Am exagerat. Spre rusinea mea, eu fac diferenta dintre fotbal american si baseball, dar ii invidiez si ii felicit pe cei care n-o fac. Stiu, sunt in pericol de a fi considerat depasit — mosulete comunist! — si ironizat ca am ramas la oina, un sport pe care il consider la fel de idiot ca baseball-ul. Dar ca sa le dau emancipatilor cu putina cultura pe la nasucurile fine, le transmit ca Spiru Haret, la sfarsitul secolului XIX, a transformat oina in disciplina obligatorie in scoli. N-avea alternativa pentru turca asta, insa mi se pare interesant ca Mateiu Caragiale si Henri Coanda, care au fost foarte buni prieteni, au jucat oina la liceu. Doua genii in situatie caraghioasa!

Revin la legea antifumat si la mimetism. In „Sonata Kreutzer”, Tolstoi isi sfatuia cititorii sa fie in pas cu timpul lor, dar sa nu devina sclavii acelui timp. Emancipatii de azi nu sunt, totusi, sclavi. Sunt papagali. Daca legea antifumat a ajuns atu electoral, atunci sper ca viitorul ministru al Sanatatii sa fie patronul (neaparat barbos) al unui salon de tatuaje, iar ministrul Invatamantului sa fie recrutat dintre corporatistii care se scarpina in fund, cu saua de bicicleta, pe Calea Victoriei.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
1.156 afisari

1 COMENTARIU

  1. Probabil ca fumatul nu este bun,cum foarte multe chestii nu sint bune pe lumea asta. De exemplu, stresul sau cresterea taxelor si impozitelor si altele. Vad ca nimeni nu da o lege sa interzica acestea care,intr-adevar,fac rau sanatatii. Dar ce este cel mai enervant si cu consecinte reale asupra sanatatii este faptul ca tot timpul ni se interzice ceva si ni se rapeste din micul perimetru al libertatii noastre. Ieri s-a interzis fumatul, miine nu ne mai vom putem exprima liberi, poimiine ne sint urmarite comunicatiile. In curind nu vom mai avea voie sa luam medicamente,nu vom avea voie sau nu vom putea sa mergem la medic. Va fi un fel de puscarie, fara gratii aparente. Internationala globalizarii este mai parsiva decit inernatonala comunista. Se discuta despre rationalizarea apei si nu m-ar mira sa fie rationalizat si aerul daca nu faci si nu stai frumos.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger