AcasăOldAvocatii si bancherii, obligati sa ne dea in gat la Fisc pentru...

Avocatii si bancherii, obligati sa ne dea in gat la Fisc pentru tranzactii de peste 5.000 de euro

Noul Cod de procedura fiscala vine cu prevederi care incalca principiile confidentialitatii avocat-client si secretului bancar, deoarece juristii, agentii imobiliari si bancherii vor fi obligati sa raporteze la Fisc, zilnic, orice tranzactie directa sau despre care „au luat cunostinta” ca depaseste 5.000 de euro.

Victor Ponta vrea sa stie zilnic cine depune bani la banca si ce sume are in cont

Codul de procedura fiscala, aprobat recent de Guvern, pune bazele unei noi „paturi” de delatori, formata din reprezentanti ai bancilor, cazinourilor, firmelor juridice, notariatelor, agentiilor imobiliare, fundatiilor etc. Practic, cei in cauza vor fi obligati, prin lege, sa divulge, zilnic, numele persoanelor fizice si ale firmelor care fac operatiuni in lei sau valuta de peste 5.000 de euro in echivalent. Mai mult, avocatii, bancherii, notarii, agentii imobiliari etc. trebuie sa raporteze inclusiv plati fragmentate de peste 5.000 de euro care „par a avea legatura intre ele”, adica plati aferente unui singur contract, achitate in transe pe durata unei singure zile bancare.

Secretul bancar si confidentialitatea, anulate

Bancile vor fi obligate sa anunte zilnic la Fisc lista titularilor persoane fizice, juridice sau orice alte entitati fara personalitate juridica care deschid sau inchid conturi. De asemenea, trebuie prezentate in clar datele de identificare ale persoanelor care detin dreptul de semnatura pentru conturile deschise, lista persoanelor care inchiriaza casete de valori, precum si operatiunile in lei sau in valuta a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 5.000 euro. Totodata, institutiile de credit vor fi obligate sa anunte zilnic Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si despre transferurile externe in si din conturi pentru sume a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 5.000 euro. In plus, la solicitarea  ANAF, bancherii trebuie sa comunice, pentru fiecare titular care face subiectul solicitarii, toate rulajele si/sau soldurile conturilor deschise la acesta, precum si informatiile si documentele privind operatiunile derulate prin respectivele conturi, cu beneficiarii reali ai operatiunilor bancare. In prezent, legea interzice bancherilor sa dea astfel de informatii la Fisc.

Fundatiile si firmele juridice, la raport Codul de procedura fiscala prevede ca obligatia de informare zilnica a ANAF se aplica si pentru  firmele cu profil juridic, persoanele cu atributii in procesul de privatizare, agentii imobiliari, asociatii si fundatii, alte persoane fizice sau juridice care comercializeaza bunuri si/sau servicii. In aceste cazuri, obligatia se aplica doar daca este vorba de operatiuni cu sume in numerar, in lei sau in valuta de minimum 15.000 de euro, indiferent daca tranzactia este executata printr-o singura operatiune sau prin mai multe operatiuni ce par a avea legatura intre ele.

author avatar
Arpad Dobre
2.481 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger