AcasăOldBancile vand recuperatorilor datorii pe maruntis

Bancile vand recuperatorilor datorii pe maruntis

Avocatul Adrian Cuculis a dezvaluit, in premiera, cu cat cumpara recuperatorii de datorii creditele ramase neplatite la banci. O banca a vandut catre o firma de recuperare a creantelor portofoliul de credite neperformante de 33 de milioane de euro cu… 1,5 milioane de euro.

Avocatul Adrian Cuculis sustine ca recuperatorii pot cere doar datoria, nu si dobanzi

Avocatul a precizat din start ca nu are nicio disputa cu recuperatorii de credite „Nu am nicio legatura personala cu acestia. Prin prisma clientilor abuzati de recuperatorii de creante am expus, cu fiecare ocazie, ceea ce este corect si ceea ce este abuziv”, a subliniat Adrian Cuculis intr-o postare pe portalul Indrumari-Juridice.eu. El a precizat ca, in domeniul cesiunii de creante, legislatia prevede urmatoarele:

a) Cesiunea de creanta, a sumei de bani art. 1556 Cod Civil  (1): Cesiunea de creanta este conventia prin care creditorul cedent transmite cesionarului o creanta impotriva unui tert.

b)Cesiunea contractului care reprezinta practic o substituire in partile initial contractante si este  reglementata de art. 1315  (1): O parte poate sa isi substituie un tert in raporturile nascute dintr-un contract numai daca prestatiile nu au fost inca integral executate, iar cealalta parte consimte la aceasta.

Perceperea de dobanzi, ilegala

Daca intre banca si recuperatorul de creante se incheie un contract de cesiune de creante, recuperatorul nu are dreptul sa perceapa dobanzile aferente contractului de credit fiindca nu a primit contractul, ci doar creanta. Aceasta are o valoare fixa: suma pe care imprumutatul o datoreaza bancii la momentul cesiunii creantei. Daca intre banca si recuperator se incheie un contract de cesiune de contract, acesta este ilegal si nul, iar recuperatorul nu are dreptul sa incaseze dobanzi.

Datorii vandute pe nimic

Cuculis a precizat ca aceste creante se vand cu pana la cel mult 4,5% din suma pe care banca o are  de recuperat de la debitorul restantier. „Atunci cand negociati cu recuperatorii de creante, puteti cunoaste pozitia de la care ei pleaca. Bancile, prin crearea de provizioane, pe care mai departe le deduc fiscal de la stat, nu ies in pierdere cu niciun leu”, a precizat avocatul. El a prezentat pe portalul Indrumari-Juridice.eu un document prin care o banca din Top 5 in Romania a vandut catre o cunoscuta firma de recuperare credite nepreformante de 33 de milioane de euro cu doar 1,5 milioane de euro, adica doar 4,54% din valoarea initiala. Trebuie sa mai adaugam insa ca „Epoca de aur”a recuperatorilor se va incheia in curand. Senatul Romaniei a adoptat, ieri, un act normativ prin care recuperatorii de creante cesionate pot obtine de la datorinici maximum dublul sumei pentru care au cumparat creantele, fara sa depaseasca valoarea debitului principal. Guvernul  a anuntat ca se opune aceteie legi si ca datoriile trebuie recuperate integral.

author avatar
Arpad Dobre
1.327 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger