AcasăOldBNR: Codul fiscal va scumpi casele si creditele

BNR: Codul fiscal va scumpi casele si creditele

Economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, estimeaza ca dobanda de politica monetara – care a tot scazut in ultima vreme – va creste, Banca Nationala fiind obligata sa faca acest lucru, pentru a contracara excesele in plan economic generate de relaxarea fiscala indusa prin noul Cod fiscal. Lazea avertizeaza ca locuintele s-ar putea scumpi in curand cu 10%.

Valentin Lazea prognozeaza o noua goana spre imobiliare

Codul fiscal, asa cum a fost adoptat de Parlamentul Romaniei, prevede o serie de facilitati fiscale, printre care scaderea TVA general de la 24% la 19%. In opinia presedintelui Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, TVA medie va scadea, in acest mod la 14%, pe fondul reducerii acestei taxe la 9% la alimente. Pe de alta parte, Codul fiscal mai prevede si scaderea accizei la alcool, ceea ce va genera alte minusuri la bugetul statului, greu de sustinut doar prin taxarea suplimentara a marilor averi si imbunatatirea colectarii.

Valentin Lazea

Dumitru considera ca, in loc sa se scada TVA la alimente, mai eficient era un sistem de deduceri de impozite pentru cei cu venituri mici. Oricum, relaxarea fiscala va duce la cresterea consumului, ceea ce, la prima vedere, este un lucru pozitiv, insa oficialii Bancii Nationale sustin ca vor aparea, inevitabil, si efecte in plan imobiliar si al creditelor.

O noua bula imobiliara

Valentin Lazea considera ca scaderea TVA si a accizelor reprezinta o masura puternic prociclica pentru o economie care deja creste peste potential. „Acest pachet fiscal, va obliga, probabil, BNR sa faca un salt actual de 180 de grade si sa devina o banca aciclica. Daca, pana acum, au tot fost scaderi de dobanzi, este foarte posibil sa creasca dobanda de politica monetara, pentru a corecta acele excese care se vor intampla in economie”, a atras atentia economistul-sef al BNR. El sustine ca si piata imobiliara va fi influentata de cresterea consumului. „Va dau numai un exemplu, ca sa inteleaga toata lumea: pe acest trend de consum care vedem ca se intampla, nu trebuie foarte mult ca preturile imobiliare sa inceapa sa creasca, nu cu 20%, cu 8% sau cu 10% pe an. Ce credeti ca vor face oamenii care au acum dobanzile de 2% in banca, care de abia le acopera inflatia? Vom asista iarasi la un «bubble», la o goana spre imobiliare si acesta este numai un exemplu, o clasa de active”, a prognozat Lazea, avertizand ca, in aceste conditii, BNR va fi nevoita sa reactioneze si sa treaca la najorarea dobanzii de politica monetara.

author avatar
Arpad Dobre
1.276 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger