AcasăRecomandariCum va evalueaza bancile cand cereti un credit

Cum va evalueaza bancile cand cereti un credit

In momentul in care depuneti o cerere pentru un credit sau pentru un overdraft (descoperit de cont), institutia financiara foloseste pentru aprobarea creditului un punctaj al situatiei financiare, personale si familiale.

Ofiterii de credite fac evaluarea pe baza caruia vi se accepta sau nu cererea de creditare

Scoring-ul este operatiunea pe baza careia bancile afla daca pot sau nu sa va aprobe cererea de credit. Conform unui studiu realizat de expertii FinZoom, scoring-ul sta la baza urmatoarelor decizii ale ofiterului de credite:

–         Aprobarea sau respingerea dosarului;

–         valoarea creditului aprobat;

–         avansul solicitat;

–         gradul de indatorare;

–         gradul de acoperire cu garantii.

Porofilul de risc

Scoring-ul are in vedere si veniturile solicitantilor si codebitorilor (valoare, sursa etc), destinatia creditului si alte rate la credite, carduri (credit, overdraft) sau intarzieri la plata. Totodata, evaluarea bancii cuprinde informatii referitoare la:

–         date personale despre solicitant: starea civila, numarul de membri ai familiei, ultimul nivel de invatamant absolvit, de cand se locuieste la adresa curenta, calitatea (proprietar, chirias, cu parintii etc);

–         date privind incadrarea in munca: denumirea societatii angajatoare, domeniul de activitate, numarul total de angajati, profesia solicitantului, functia, vechimea la locul actual de munca.

Toate aceste date formeaza profilul de risc al solicitantului, determinant in obtinerea aprobarii financiare pentru un credit. Este bine de stiut ca, de exemplu, persoanele casatorite au mai multe sanse sa obtina un credit (in caz de somaj, mai exista un venit din care pot fi achitate ratele). De asemenea, o sansa in plus au persoanele care au absolvit o facultate si care lucreaza in domenii cautate, deoarece prezinta un risc de somaj mai scazut.

Garantii

Pentru creditele garantate se va tine cont si de garantia adusa. Astfel, daca se garanteaza cu masina, aceasta trebuie sa aiba o vechime sub cinci ani pentru a fi luata in calcul. De asemenea, daca imprumutul este garantat cu un imobil, conteaza inclusiv din ce materiale este construita casa respectiva (una de caramida va fi mai usor acceptata ca garantie, fata de una din chirpici). Totodata, casa nu trebuie sa prezinte risc seisimic si sa nu faca parte dintr-o clasa energetica mai mica decat D. Detalii, pe FinZoom.ro.

author avatar
Arpad Dobre
694 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger