AcasăRecomandariFMI respinge legea falimentului personal

FMI respinge legea falimentului personal

Reprezentantii Fondului Monetar International sunt asteptati, azi, la Bucuresti pentru consultari cu autoritatile romane, dar au trimis deja „buzduganul” inainte. Printr-o scrisoare adresata Parlamentului, FMI avertizeaza ca aplicarea legii falimentului personal ar fi o mare greseala, deorece induce riscuri pe piata financiara.

Sefa delegatiei FMI, Andreea Schaechter, trage semnale de alarma, Victor Ponta nu comenteaza

Legea falimentului personal prevede ca acoperirea datoriilor persoanelor fizice, aflate in insolventa, trebuie asigurata prin intermediul rambursarii datoriilor in baza unui plan ori prin intermediul lichidarii bunurilor respectivilor debitori.

Prevederi

Conform legii, executarea silita trebuie sa fie o procedura aplicata numai in ultima instanta, atunci cand debitorul-persoana fizica nu mai poate sa-si respecte angajamentele contractuale. Debitorul va fi considerat in imposibilitate de a-si plati datoriile daca este incapabil sa-si achite doua sau mai multe imprumuturi, fata de doi sau mai multi creditori, in decurs de peste 30 de zile de la data scadenta a acestora. Datornicul va avea dreptul sa depuna o cerere de insolventa si o propunere de plan pentru rambursarea datoriilor. Instanta nu va putea refuza deschiderea procedurii de insolventa doar pe baza in temeiului ca debitorul nu are destule bunuri sa acopere costurile procedurii, aceste cheltuieli urmand sa fie suportate de catre stat. n

Intre avertismente si nepasare

Reprezentantii Fondului nu vad cu ochi buni insolventa persoanelor fizice. „FMI sustine eforturile autoritatilor de a promova o legislatie in domeniu, dar suntem profund ingrijorati ca adoptarea legii insolventei fara un studiu de impact adecvat, fara consultarea asociatiilor implicate, ar putea sa nu isi atinga obiectivele”, se arata in scrisoarea trimisa de institutie Parlamentului Romaniei. Potrivit documentului, o astfel de lege poate avea un impact negativ pe piata financiara, iar conversia creditelor este de-a dreptul respinsa. „Dorim sa ne exprimam temerea cu privire la initiativele legislative discutate de Parlament care urmaresc conversia creditelor din moneda straina in lei  folosind cursul istoric, deoarece ar pune in pericol stabilitatea financiara a sistemului”, sustine FMI. Pe de alta parte, premierul Victor Ponta s-a cam dat „lovit”, cand a venit vorba de temerile FMI, precizand ca nu are in program astfel de discutii azi, cand delegatia Fondului vine la Bucuresti. Cat despre scrisoare, raspunsul premierului a fost dezarmant: „Nu comentez. Nu am vazut-o”.

author avatar
Arpad Dobre
201 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger