AcasăOldGuvernul face concurenta neloiala prin Codul Fiscal

Guvernul face concurenta neloiala prin Codul Fiscal

Proiectul Codului Fiscal si al celui de procedura fiscala are unele prevederi de-a dreptul aberante, insa una dintre acestea, referitoare la taxarea „de control” a microintreprinderilor fara angajati, incalca inclusiv Constitutia Romaniei.

Ovidiu Nicolescu avertizeaza Guvernul ca taxarea obligatorie a firmelor fara angajati va duce la desfiintarea a 40.000 de firme

Conform noilor prevederi din Codul Fiscal, microintreprinderile vor fi obligate din 2016 sa plateasca un impozit chiar daca nu au angajati. Concret, firmele cu unul sau mai multi salariati vor achita 3%, respectiv 1% din cifra de afaceri, iar cele care nu au niciun angajat vor plati impozit de 3%, plus o suma de 1.530 lei trimestrial. Mai mult, aceasta suma va fi actualizata in functie de evolutia salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. Mediul de afaceri a criticat aceasta prevedere, avertizand ca va duce la scaderea puternica a numarului contribuabililor-persoane juridice. Presedintele Consiliului National pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Ovidiu Nicolescu, afirma ca acest impozit de 1.530 lei pentru microintreprinderile fara angajati va conduce la desfiintarea a minimum 40.000 de firme. La randul sau, si Consiliul Legislativ critica Guvernul pentru impunerea acestei taxe.

Dezinteres pentru mediul de afaceri

Ovidiu Nicolescu

Consiliul Legislativ a avertizat Guvernul ca taxa trimestriala de 1.530 lei, impusa prin noul Cod Fiscal microintreprinderilor fara angajati este similara unei amenzi.  „Apreciem ca norma respectiva se indeparteaza de la dispozitiile articolului 135 alineatul 2 litera a din Constitutie. Sugeram, de aceea, revederea normei in ceea ce priveste sanctiunea de 1.530 lei trimestrial”, se arata in pozitia Consiliului Legislativ. Conform articolului 135 din Constitutie, economia Romaniei este economie de piata, bazata pe libera initiativa si concurenta, iar statul trebuie sa asigure libertatea comertului, protectia concurentei loiale, crearea cadrului favorabil pentru valorificarea tuturor factorilor de productie. Or, ce face, in acest moment, Guvernul Romaniei? Impune amendarea trimestriala  a firmelor a caror „vina” este doar aceea ca nu au angajati. Dar mediul de afaceri mai are de infruntat si alte amenintari.

La Fisc, cu subsemnatu’, ca la DNA

Cotidianul NATIONAL cere tuturor  parlamentarilor sa studieze cu extrem de mare atentie fiecare propozitie a fiecarui articol din cele doua Coduri, deoarece, in forma actuala, ANAF va dobandi puteri aproape discretionare, mai ceva ca DNA. Articolul 58 din Codul de procedura fiscala impune contribuabililor obligatia de a furniza organului fiscal informatiile necesare pentru determinarea starii de fapt fiscale. In acelasi scop, organul fiscal are dreptul sa solicite informatii si altor persoane cu care contribuabilul/platitorul are sau a avut raporturi economice sau juridice, iar acestea – avocati, notari, agenti imobiliari, parteneri de afaceri, vecini etc. – au obligatia de a furniza informatiile solicitate. In plus, contribuabilii vor fi obligati, periodic, sa dea cu subsemnatu’ la ANAF si sa prezinte, prin declaratii pe propria raspundere, informatii referitoare la activitatea desfasurata. Parlamentari, aveti grija ce si cum votati!

author avatar
Arpad Dobre
316 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger