AcasăRecomandariIntrarom intra in insolventa

Intrarom intra in insolventa

Una dintre cele mai banoase afaceri  a fost intoteauna cea cu statul. In plus, cand e vorba de sisteme informatice, nu multi dintre inaltii responsabili sunt capabili sa citeasca bine o oferta fara a-si prinde urechile printre pagini. Si uite asa a facut Intrarom SA (companie controlata de grecii de la INTRACOM TELECOM), care si-a facut conturile extragroase.

Dupa ce s-a “ocupat” de sisteme informatice de milioane de euro, precum cele pentru Loteria Romana, Ministerul Finantelor Publice sau Ministerul Justitiei, Intrarom S.A. intra in insolventa la cererea Romsoft SRL. Romsoft, firma romaneasca, integrator de sisteme informatice, a cerut insolventa in instanta pentru o datorie de aproximativ 3 milioane de euro. Cererea a fost inregistrata la Tribunalul Bucuresti pe data de 02.11.2015.

Tunuri grele, eficienta nula

Desi a incasat sume uriase, Intrarom S.A. este cunoscut in piata mai ales pentru faptul ca nu a reusit livrarea in parametrii functionali a sistemelor implementate. Carevasazica,  achizitorii au platit una si au primit in minus cateva lucruri foarte importante. Proiectul de la Loteria Romana este exemplul cel mai mediatizat, dar poate nu cel mai elocvent, cum ar fi cazul de la Ministerul Finantelor Publice. Prin Acordul Cadru de Imprumut incheiat de Guvernul Romaniei cu Fondul Monetar International, s-a stabilit ca punerea in functiune a unui serviciu informatic performant sa reprezinte unul dintre elementele de control ale realizarii obligatiilor asumate. Ca stat membru al Uniunii Europene, Romania s-a angajat sa aplice standardele clasificatiei economice a activitatilor guvernamentale COFOG nivel 2 pentru raportarea executiei bugetare, standarde care solicita informatii mult mai detaliate din partea institutiilor publice. In acest context, la nivelul Ministerului Finantelor Publice este necesara cunoasterea executiei bugetare si a angajamentelor bugetare detaliate, la nivel primar, in profil functional si economic, a tuturor celor aproximativ 15.000 de institutii publice si operatori economici. Pentru realizarea acestor angajamente, Ministerul Finantelor Publice implementeaza proiectul “Cresterea responsabilizarii administratiei publice prin modernizarea sistemului informatic pentru raportarea situatiilor financiare ale institutiilor publice (FOREXEBUG)”, cod SMIS 34952, co-finantat din Fondul Social European, respectiv din Programul Operational pentru Dezvoltarea Capacitatii Administrative.  Altfel spus, aur curat pentru Intrarom, din cauza caruia termenul de finalizare a fost amanat de nenumarate ori datorita lipsei de functionalitate si performanta. Proiectul a avut ca perioada de implementare intervalul 16 ianuarie 2012 – 15 iulie 2014. Valoarea totala eligibila a proiectului (fara TVA) este de 7.878.860,00 lei (6.697.031,00 lei- valoare eligibila nermabursabila din Fondul Social European si 1.181.829,00 lei – cofinantarea eligibila a Ministerului Finantelor Publice).

Un megabuget la mana Intrarom

Un alt proiect din portofoliul de esecuri al multinationalei abonate la bani publici pare a fi si cel de la Ministerul Justitiei – „Procurement of a Comprehensive Resource Management System (RMS) for the Romanian JudicialSector (IFB No. IBRD4811RO-MoJ/G-3-1/1)”. Ca toate celelalte proiecte “implementate” si acesta se bucura de finantare generoasa (Buget proiect 22,224,640.28 LEI + 933,463,196.00 USD + 3,963,761.68 EURO) din partea Bancii Mondiale avand ca obiectiv Reforma Sistemului Judiciar din Romania. Este proiectul cel mai mare din istoria Bancii Mondiale, ca valoare si impact, dedicat strict unui sistem judiciar si totodata singura initiativa de tip ERP, de o asemenea complexitate si impact, aplicata la nivel mondial, strict legata de sistemul judiciar eterogen al vreunui stat. Si finalizarea acestui proiect pare a fi o “fata morgana”.

Cum ii gasim numai pe astia?

Piata IT este acaparata in acest moment de firme cu resurse „fantoma”, care prin modalitati mai mult decat indoielnice reusesc sa castige licitatii in sectorul public, aducand grave prejudicii utilizarii fondurilor publice. Mai multe firme din piata IT, printre care Novensys, Total Network Solution, Software Development & Consulting au intrat in imposibilitatea de derulare a business-ului din cauza relatiilor contractuale cu Intrarom SA. Ar fi interesant de analizat, in acest context, modul in care profitul inregistrat de Intrarom SA este distribuit intre sucursala din Romania si firma mama, Intracom. Cum poate fi explicat faptul ca o firma castiga contracte de o asemenea anvergura si importanta, pentru proiecte de interes national, finantate de institutii de renume, neavand de fapt resursele umane necesare?

INTRAROM SA  este detinuta de urmatorii actionari:

INTRACOM TELECOM: 66,70%; Tsoukalidis Konstantinos: 9,99%; Gherman Mihai Liviu: 2,74%; Dumitru Florin Victor: 0,79%; Arnaoutou Valentin: 0,26%; Turcu Carmen: 0,23%; Constantinescu Catalin Iulian: 0,23%;  Rusu Anca Daniela: 0,23%; Chirita Ionel Marian: 0,23%; Barlea Teodor: 0,23%; Bolohan Mihai: 0,13%; INTRAROM SA: 9,47%; INTRALOT SOCIETATE ANONIMA – SISTEME; COMPLETE DE INFORMATICA SI SERVICII; JOCURI DE NOROC (T.D.) INTRALOT: 4,38%; MORTON FININVEST HOLDING SA: 4,36%

Sursa: saptamana-financiara.ro

author avatar
National
5.373 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger