AcasăRecomandariLege pentru nationalizarea resurselor naturale si improprietarirea cetatenilor

Lege pentru nationalizarea resurselor naturale si improprietarirea cetatenilor

In Monitorul Oficial 886/2015 a fost publicat un proiect de lege privind revizuirea Constitutiei Romaniei. Este vorba de o initiativa legislativa cetateneasca, avizata de Consiliul Legislativ, care are in vedere reconstituirea drepturilor de proprietate asupra capitalului, pamantului si resurselor naturale ale tarii si o serie de reforme economico-financiare, printre care improprietarirea cu capital productiv a cetatenilor, recuperarea proprietatilor de stat privatizate etc.

Initiatorii legii privind revizuirea Constitutiei vor ca resursele naturale sa fie exploatate exclusiv de regiile statului

Iata cateva dintre prevederile actului normativ pentru revizuirea Constitutiei:

Romanii, stapani pe capitalul si teritoriul national si pe resursele naturale ale tarii

Se prevede reconstituirea drepturilor de proprietate ale poporului roman asupra capitalului national, asupra teritoriului national si asupra resurselor naturale ale tarii.

Improprietarirea cetatenilor cu capital productiv

Proiectul prevede constituirea Fondului National de Capital Distributiv, in care va fi colectata o cincime din Produsul Intern Brut al tarii, in principal, prin instituirea impozitului progresiv pe proprietati. Sumele vor fi folosite pentru improprietarirea cetatenilor romani cu capital productiv: terenuri, constructii, masini, utilaje, echipamente, licente, brevete etc.

Statul, administrator – nu detinator – al proprietatii publice

Statul nu produce avutie, ca atare nu poate fi proprietar asupra niciunui fel de bunuri si este numai utilizator sau administrator al bunurilor aflate in proprietatea publica, a poporului.

Resursele naturale, exploatate prin regii de stat

Proiectul de lege obliga statul roman sa exploateze si sa valorifice resursele naturale ale tarii prin forte proprii, respectiv prin regii autonome, subordonate guvernului sau autoritatilor publice locale.

Fondul National de Pensii Publice

Prin crearea Fondului national de pensii publice, statul va trebui sa calculeze valoarea actuala a activului net al Fondului, care va deveni actionar la societatile comerciale create prin aplicarea prevederilor Legii nr. 15/1990.

Fonduri nationale pentru reconstructia tarii

Statul roman va trebui sa creeze si un Fond national de asigurari de sanatate si un Fond national de somaj, in care sa fie colectate contributiile participantilor la aceste fonduri. Sumele vor fi depozitate la CEC si vor fi folosite pentru acordarea de credite intreprinderilor mici si mijlocii, pentru construirea de capacitati de productie si crearea de locuri de munca. Se propune crearea unui Fond national de mediu, a Fondului National pentru Inovare, Fondului national valutar de rulment si constituirea rezervei internationale a Romaniei numai din aur, prin renuntarea la rezerva oficiala valutara, vulnerabila, avand in vedere starea actuala si previzibila a sistemului financiar international.

Doua zile nationale

De asemenea, proiectul de lege privind modificarea Constitutiei mai are in vedere:

–         Credite numai in lei, pentru investitii productive;

–         Tezaurul de aur sa fie pastrat in tara;

–         Statul sa functioneze cu bugete echilibrate, fara imprumuturi;

–         Partide politice fara finantare de la buget, fara criterii etnice;

–         Doua zile nationale, pe 9 Mai, Ziua Independentei, si 1 Decembrie, Ziua Marii Uniri, iar imnul national sa fie „Trei culori”;

–         Hrana sanatoasa, fara substante toxice si otravitoare;

–         Parlament unicameral cu maximum 300 de parlamentari etc.

Precizam ca este vorba de un proiect de act normativ ce urmeaza sa ajunga pentru dezbateri la Parlamentul Romaniei.

author avatar
Arpad Dobre
1.562 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger