AcasăOldLegea insolventei ii falimenteaza pe mostenitorii datornicilor

Legea insolventei ii falimenteaza pe mostenitorii datornicilor

Legea insolventei persoanelor fizice nu are doar prevederi care, fie si partial, i-ar avantaja pe debitorii ajunsi in imposibilitatea de a-si achita ratele. Succesorii acestora mostenesc tot, inclusiv datoriile, si risca  falimentul, daca accepta mostenirea. Furnizorii de utilitati ar putea fi obligati sa renunte la creante, daca datornicul lor este debitor insolvent al unei banci.

Tinerii care sunt succesori patrimoniali trebuie sa fie atenti la documente, altfel risca sa preia datoriile defunctului

Legea insolventei persoanelor fizice are o serie de prevederi prin care debitorii sunt asigurati ca nu sunt executati silit si azvarliti in strada. Datornicii bancilor trebuie sa faca dovada ca au depus eforturi pentru obtinerea unui venit stabil. Ei pot fi obligati sa inchirieze – partial sau integral – locuinta si nu pot dispune cum vor de conturile lor bancare. Problema e ca actul normativ are prevederi care lovesc in interesele mostenitorilor acestor debitori si ale firmelor de utilitati, dezavantajandu-i, in acelasi timp, si pe someri, care nu pot beneficia de facilitatile oferite de lege, daca nu fac dovada ca au urmat cursuri de calificare/recalificare pentru a obtine un loc de munca.

Insolvabili din tata in fiu

Avocatul Gheorghe Piperea a atras atentia ca, in conformitate cu legislatia in vigoare, insolventa se poate transmite prin mostenire. Astfel, daca succesorul unui debitor decedat in perioada in care era in insolventa sau lichidare judiciara nu este atent si accepta mostenirea, el va intra imediat in faliment. „Starea patrimoniala a decedatului i se transmite mostenitorului naiv; daca acesta refuza mostenirea, atunci aceasta devine vacanta si datoriile din faliment ale decedatului se sterg”, a notat Piperea pe pagina sa de Facebook.

Probleme pentru Fisc si furnizorii de utilitati

Avocatul a remarcat faptul ca legea nu spune absolut nimic despre datoriile fiscale si nici despre datoriile la furnizorii de utilitati. Astfel, in vreme ce actul normativ stabileste in ce mod isi pot recupera bancile, fie si partial, creantele de la debitori, datoriile acestora catre furnizorii de utilitati si Fisc raman in aer, iar ANAF si firmele pagubite nu mai pot face altceva decat sa anuleze facturile si taxele neachitate.

author avatar
Arpad Dobre
700 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger