AcasăOldMinistrul Teodorovici sare in capul lui Vacaroiu

Ministrul Teodorovici sare in capul lui Vacaroiu

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, pare ca vrea sa-i plateasca niscaiva polite presedintelui Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu, sustinand ca institutia pe care o conduce acesta ar trebui reformata pe fond. Atentionarea lui Teodorovici vine la scurt timp dupa ce premierul Victor Ponta a acuzat Curtea de Conturi ca actioneaza precum militienii de dinainte de 1989.

Nicolae Vacaroiu a gasit mari nereguli la cheltuirea banului public

Proaspat numit ministru, Eugen Teodorovici a anuntat, ieri, ca si-a propus sa fie un manager la Ministerul Finantelor, nu un contabil. „ Sper sa se vada acest lucru in piata, in economie, in tot ceea ce inseamna zona de fonduri europene”, a spus, sigur pe el, demnitarul. El a continuat in aceeasi nota, afirmand ca Ministerul Finantelor si Curtea de Conturi trebuie reformate din temelii. „Sunt doua structuri la nivel national care trebuie reformate pe fond sau de a caror reforma depinde intreaga desfasurare a economiei: Curtea de Conturi si Ministerul Finantelor”, a avertizat Teodorovici. Ministrul Finantelor este in ton cu pozitia premierului Victor Ponta, care sustinea, recent, ca inspectorii Curtii de Conturi actioneaza ca niste militieni. Adevaratul motiv al supararii l-ar putea constitui insa concluziile unui control efectuat de institutia condusa de Nicolae Vacaroiu la Ministerul Finantelor si ANAF, unde „militienii” au descoperit prejudicii imense.

Prejudicii de peste un miliard de lei

Eugen Teodorovici solicita reformarea din temelii a Curtii de Conturi

Curtea de Conturi a publicat, recent, raportul pe anul 2013, in care atrage atentia asupra neregulilor descoperite in colectarea, administrarea si cheltuirea banului public. Printre institutiile care au diminuat nejustificat bugetul de stat se numara Guvernul si ANAF, care au produs prejudicii de peste un miliard de lei. Iata cele mai importante abateri:

1.         Neinscrierea la masa credala, in termen legal, a creantelor fiscale privind contribuabilii care au intrat in procedura de insolventa (peste 1,18 miliarde de lei);

2.         Angajarea, lichidarea si plata cheltuielilor bugetare cu nerespectarea prevederilor legale (225 milioane lei)

3.         Efectuarea de plati pentru produse/lucrari/servicii, neexecutate/nereceptionate in cantitatea facturata si platita (175 milioane lei);

4.         Efectuarea de cheltuieli de personal neprevazute de legislatia in vigoare (119 milioane lei);

5.         Stabilirea eronata a drepturilor salariale, inclusiv a sporurilor, premiilor si a altor drepturi acordate functionarilor publici, personalului contractual, persoanelor cu functii de conducere si personalului care ocupa functii de demnitate publica (36 milioane lei);

6.         Efectuarea de plati fara existenta documentelor justificative, intocmite conform legii, care sa ateste exactitatea si realitatea sumelor datorate (32 milioane lei) etc.

 

author avatar
Arpad Dobre
960 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger