AcasăOldNoi reguli la asigurarea obligatorie a locuintei

Noi reguli la asigurarea obligatorie a locuintei

Parlamentul a adoptat un act normativ care modifica legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor. Potrivit noilor reglementari, asiguratorii pot cere inspectie de risc, iar politele facultative nu pot fi incheiate inainte de efectuarea asigurarii obligatorii.

Casele pe structura de lemn intra in categoria constructiilor de tip A asigurate obligatoriu

De la bun inceput, noile reglementari au in vedere schimbari in privinta tipului de locuinte. Astfel, la contructiile de tip A – care se refera la cele cu structura de rezistenta din beton armat ori metal sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa, lemn sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic – vor fi incluse si cele cu structura de rezistenta din lemn. In consecinta, asigurarea obligatorie va fi de 20 de euro pe an, nu de 10 euro pe an, ca in legea veche. Totodata, se abroga prevederea prin care dovada privind incheierea politei obligatorii se putea face si prin certificat de asigurare. In consecinta, dovada existentei asigurarii obligatorii, in cazul controalelor efectuate de autoritatile abilitate, o constituie polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD). Noul act normativ a fost adoptat de ambele Camere ale Parlamentului si urmeaza sa fie promulgat de Presedintie.

Schimbari importante

In noua lege a fost introdusa o prevedere ce nu se regasea in niciun fel in vechiul act normativ, referitoare la asigurarea facultativa a locuintei. Potrivit modificarii, societatile de asigurare-reasigurare autorizate sa practice riscuri de catastrofa nu pot incheia asigurari facultative pentru o locuinta care nu are incheiata in prealabil o asigurare obligatorie PAD. De asemenea, apar modificari si in privinta intrarii in vigoarea asigurarii, in sensul ca PAD este valabila pe o perioada de 12 luni, cu incepere de la ora 0,00 a celei de a cincea zi calendaristice de la data la care s-a platit prima obligatorie si s-a emis si semnat contractul de asigurare. In vechea lege, PAD era valabila 12 luni, cu incepere, cel mai devreme, la ora 0,00 a zilei urmatoare celei in care s-a platit prima obligatorie. Modificarile aduse Legii 260/2008 mai prevad ca, in cazuri bine determinate, Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID – o asociere a societatilor de asigurare pentru incheierea de asigurari obligatorii de locuinta) poate conditiona incheierea politei PAD, de efectuarea unei inspectii de risc a locuintei ce va face obiectul asigurarii obligatorii. Inspectia va fi efectuata in conformitate cu normele Autoritatii de Supraveghere Financiara, iar cheltuiala ocazionata de aceasta va fi suportata de catre PAID.

author avatar
Arpad Dobre
1.478 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger