AcasăOldNoul Cod fiscal incalca legislatia UE

Noul Cod fiscal incalca legislatia UE

Un studiu realizat recent de catre Erste Group atrage atentia ca relaxarea fiscala agresiva – indusa de prevederile noului Cod fiscal – va avea efecte negative asupra dezvoltarii economice si va genera deficit bugetar excesiv, incalcand limitele impuse de legislatia UE.

Guvernul Ponta nu a reusit sa rezolve problemele financiare semnalate de UE

Potrivit studiului, realizat de analistul BCR Dumitru Dulgheru, Parlamentul Romaniei a ignorat semnalele Comisiei Europene si FMI de a nu aplica reducerea TVA de la 24% la 19%, adoptand aceasta relaxare fiscala considerata agresiva de catre expertii creditorilor internationali. Acestia critica si eliminarea, din ianuarie 2016, a taxei pe stalpi si a supraaccizei de 7 eurocenti pe litrul de carburanti. De asemenea, analistii sustin ca nici scaderea impozitului pe dividende, de la 16% la 5%, nu ar fi de bun augur. Aceasta deoarece impactul bugetar negativ ar urma sa fie de 17 miliarde de lei in 2016. In timp ce Guvernul va lupta pentru a mentine anul viitor deficitul bugetar nominal sub 3% din PIB, deficitul bugetar structural este de asteptat sa se indeparteze de la tinta convenita in pactul fiscal, adica de 1% din PIB + 0,25 puncte procentuale pentru proiecte co-finantate de UE.

Situatie economico-financiara precara

Potrivit studiului Erste Group, situatia economico-financiara de la noi indica mari probleme:

– Romania ocupa ultimul loc in UE la colectarea veniturilor la buget (31,9% din PIB in 2014).

– risipa banilor publici si evaziunea fiscala sunt inca, dupa ani de reforma, deficiente majore ale finantelor publice ale tarii (frauda fiscala este estimata la peste 16% din PIB, cea mai mare parte provenind din neincasarea sau decontarea frauduloasa a TVA).

– desi pare ca tine sub control arieratele societatilor de stat, guvernul a incetinit, in ultimii trei ani, ritmul de restructurare a companiilor publice.

– absorbtia fondurilor UE este, in mare parte, deficitara si lenta. Guvernul Ponta nu a reusit sa rezolve problemele semnalate de Comisia Europeana, referitoare la: slaba gestionare a acestor fonduri, ineficienta sistemelor de control si practici inadecvate la achizitiile publice, planificare si prioritizare necorespunzatoare a obiectivelor, coruptia si frecventele conflicte de interese intalnite pe parcursul accesarii fondurilor europene. n

Efecte negative

Conform Erste Group, daca prevederile Codului fiscal nu vor fi schimbate, Romania risca un deficit bugetar excesiv, generat de cresterea consumului, in detrimentul investitiilor publice. Acest lucru poate duce inclusiv la scaderea interesului si increderii investitorilor straini si majorarea costurilor de imprumut pentru Romania.

author avatar
Arpad Dobre
828 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger