AcasăOldPericol! Criza imobiliara iminenta in Romania!

Pericol! Criza imobiliara iminenta in Romania!

Firmele de constructii din domeniul rezidential si nerezidential din Romania sunt cele mai expuse riscului insolventei si chiar falimentului, deoarece nu au investit in retehnologizare si isi achita facturile o data la noua luni, fiind amenintate permanent de incapacitatea de plata.

Sectorul constructiilor rezidentiale si nerezidentiale de la noi are mari intarzieri la plata datoriilor

Conform datelor financiare depuse, companiile care activeaza in sectorul lucrarilor de constructii ale cladirilor rezidentiale si nerezidentiale inregistreaza cifre de afaceri in crestere. Concluzia a rezultat in urma analizei a 15.246 de firme, care genereaza aproximativ 95% din cifra de afaceri a intregului portofoliu de companii. Totusi, un studiu realizat de compania de asigurari de credit Coface Romania arata ca  investitiile in retehnologizare sunt necesare, in 2014 realizandu-se investitii in active fixe de doar 5%. Pentru al doilea an consecutiv, ritmul de retehnologizare a fost sub dinamica uzurii, ceea ce arata o lipsa a performantei economice a companiilor din domeniu, iar firmele de constructii inregistreaza intarzieri foarte mari la plata facturilor si a datoriilor vechi. Practic, sectorul autohton al constructiilor rezidentiale (companiile din domeniu) inregistreaza cea mai mare pondere din Europa Centrala si de Est a riscului major de insolventa.

Activitate pe hartie, investitii scazute

Analizand distributia acestor companii dupa cifra de afaceri, se poate constata ca:

–         aproximativ 33% dintre companiile care au depus declaratiile pentru anul 2014 nu au desfasurat in realitate nicio activitate;

–         aproape jumatate dintre companiile active inregistreaza o cifra de afaceri mai mica de 100.000 euro/ an (2014), insa ponderea valorica in total cifra de afaceri a acestui segment este de doar 5%.

Pe de alta parte, studiul Coface releva ca firmele de constructii au inregistrat un nivel scazut al investitiilor in active fixe si terenuri, ponderea acestora in totalul activelor fixe fiind de doar 5%.

Mari intarzieri la plata

Potrivit analizei, Romania inregistreaza cea mai mare pondere din Europa Centrala si de Est a companiilor din domeniul analizat care efectueaza plati cu intarziere. Autonomia financiara a companiilor din acest sector este puternic dependenta de incasarea creantelor. Durata medie  de incasare a acestora este de 168 de zile. Pe de alta parte, durata medie de plata a datoriilor pe termen scurt a scazut in 2014 comparativ cu 2013, pana la 272 zile, dar este in crestere cu patru de zile fata de nivelul inregistrat in 2012. Practic, extinderea duratei de plata a datoriilor pe termen scurt  (avansul de patru de zile) cu sase zile mai putin fata de avansul stocurilor si al creantelor (avans de zece de zile), a impiedicat companiile din sectorul analizat sa finanteze investitii importante pe termen lung, iar viitorul acestoar sta sub iminenta incetarii de plati.

author avatar
Arpad Dobre
1.786 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger