AcasăRecomandariSteven van Groningen, atac la "buna reputatie"

Steven van Groningen, atac la „buna reputatie”

Dupa ultimele informatii, suntem la un pas de a plati despagubiri de sute de milioane de euro fiecarei banci care se simte lezata in interesele ei de legea darii in plata.

Va avea BNR determinarea sa dispuna verificarea si sanctionarea (asa cum prevede legea si asa cum a mai facut-o in cateva randuri impotriva managerilor bancilor care nu mai intruneau conditiile de reputatie)? lui van Groningen? E clar ca dupa decizia CSM, acesta are o problema de reputatie...

Scanteia s-a aprins de la Raiffeisen Bank, prima institutie care a notificat Statul ca urmeaza a se adresa Curtii de Arbitraj a Bancii Mondiale. Dar, pe langa ea, mai sunt si alte banci care impartasesc ideea. Raiffeisen, sustin reprezentantii ei, a fost frustrata de 45 de milioane de euro din profitul ei, pentru ca banca, la fel ca si celelalte, acum este nevoita sa provizioneze creditele care au toate sansele sa devina neperformante dupa aplicarea legii.

Darea in plata, punct si de la capat

Asemenea procese sunt foarte greu de castigat, spun specialistii in domeniu. Apoi, banii sunt dati de la buget, ceea ce, mai pe romaneste, inseamna bani dati din buzunarul nostru. In cazul in care aceste procese chiar se declanseaza, Romania ar avea la dispozitie doar trei luni pentru a modifica legea darii in plata. Un timp foarte scurt deoarece, cu o birocratie infloritoare, cu vacante parlamentare sau chiuluri de la sedinte, cu o campanie electorala care e mai presus de orice alta preocupare, Parlamentul nu va reusi sa modifice legea intr-un timp optim. In egala masura, insa, nici Curtea Constitutionala nu ar trebui sa stea cu mainile in san, spun specialistii, ci ar trebui sa se pronunte pe exceptiile de neconstitutionalitate invocate de banci cu privire la legea darii in plata.

Cine este Steven van Groningen?

Toata lumea stie ca e CEO Raiffeisen Bank, omul care bate cu pumnul in masa cand e vorba de banii bancii. Dar, pe de alta parte, el este si protagonistul unei povesti de dragoste si al unei casatorii vechi de 26 de ani cu Valeria Racila, o romanca frumoasa care a facut senzatie in lumea canotajului. In 1984 cucerea o medalie de aur la olimpiada de la Los Angeles, nu inainte de a aduna in palmares alte medalii la Moscova, in Slovenia, Elvetia sau Belgia. Bancherul iubeste arta romaneasca si apreciaza picturile lui Ciucurencu si Pallady, ca si peisajele unice de aici. Iar Valeria, sotia lui, este, printre altele, si organizatoarea Maratonului Bucuresti. Ai spune ca sunt suficiente motive Sreven van Groningen sa iubeasca mult Romania. Poate. Dar in lumea lui, banii au prioritate.

Steven van Groningen a cunoscut-o pe Valeria Racila in 1982, la Campionatele Mondiale de Canotaj. El facea parte din lotul de canotori ai Olandei. Valeria statea pe o banca, alaturi de alte colege. A trecut pe langa ea si… asta a fost. Dragoste la prima vedere. Atractie reciproca si fara loc de intoarcere. S-au casatorit abia in ’85, dupa sapte luni de asteptare a aprobarilor, caci sistemul comunist avea restrictiile lui. Au plecat in Olanda, unde Valeria a luat viata de la zero, sustinuta de Steven. A avut tot felul de joburi, numai sa invete limba tarii lui. Inclusiv cafea la Universitate a vandut, dar nu s-a rusinat de asta, avandu-l pe Steven aproape. Din fosta campioana olimpica ajunsese „sotia lui Steven” si cam atat. Inconjurata de dragoste si oferind multa iubire, a patruns in  familia bancherului, unde s-a integrat atat de bine, incat acum spune ca modelul ei in viata ete soacra ei.

author avatar
Valentin Boeru
1.495 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger