AcasăOldTribunalul Bucuresti a inghetat cursul valutar pentru francul elvetian

Tribunalul Bucuresti a inghetat cursul valutar pentru francul elvetian

O decizie recenta a Tribunalului Bucuresti va da mari batai de cap bancherilor care au oferit credite in franci elvetieni, deoarece magistratii au decis achitarea ratelor unui credit in franci elvetieni la cursul din data acordarii, de 1,8 lei/1CHF. Daca se face dovada ca anumite clauze declarate abuzive sunt utilizate si la contracte de credit pentru alte valute, acest lucru va fi periculos pentru banci, dar extrem de favorabil pentru debitorii cu credite in euro sau dolari.

Magistratii au decis ca OTP Bank trebuie sa recalculeze ratele la un curs de 1,88 lei/CHF

Hotararea Tribunalului Bucuresti a fost dispusa in 1 iulie 2015 si, conform luju.ro, poate fi atacata cu apel de catre paratele din acest dosar, respectiv OTP Bank Romania SA si OTP Financing Solutions BV. Concret, dupa  cresterea fara precedent a valorii francului elvetian, de la 3,8 lei/CHF in decembrie 2014, la peste 4,5 lei/CHF in ianuarie 2015, o clienta a OTP Bank a actionat in instanta aceasta banca, invocand clauzele abuzive din contractul de creditare.

Argumentele OTP Bank, respinse

Avocatii bancii au invocat o serie de argumente (exceptia netimbrarii actiunii, exceptia lipsei calitatii procesuale active, exceptia lipsei calitatii procesuale pasive), dar Tribunalul le-a respins pe toate ca fiind neintemeiate. In plus, magistratii au constatat caracterul abuziv al clauzelor stipulate in conventia de credit bancar dintre clienta si OTP Bank si le-au declarat nule.

Decizii in favoarea datornicilor

Tribunalul Bucuresti a dispus inghetarea cursului de schimb valutar CHF-leu, pentru efectuarea platilor in temeiul contractului sus mentionat, la valoarea de la momentul semnarii contractului, adica de 1,8894 lei/CHF. In acelasi timp, a obligat OTP Bank Romania SA si OTP Financing Solutions BV la calcularea ratelor aferente contractului de credit in functie de valoarea leu/CHF de la momentul semnarii contractului, respectiv, la valoarea 1,8894 lei/CHF. Aceste rate vor fi recalculate de la data semnarii contractului si pana la sfarsitul perioadei de contractare, respectiv, 01.07.2037, reclamanta urmand sa achite ratele aferente creditului contractat la valoarea leu/CHF mentionata anterior. Totodata, paratele trebuie sa plateasca reclamantei sumele achitate in plus in temeiul contractului mentionat, rezultate din diferenta de curs valutar valabil de la momentul efectuarii fiecarei plati si cursul valutar valabil de la data semnarii contractului de credit (1,8894 lei). La acestea urmeaza sa se calculeze si dobanda legala aferenta, calculata de la data incasarii fiecarei sume nedatorate si pana la achitarea integrala a acestora de catre parate. Acestea sunt obligate sa restituie clientei si suma de 6.359 CHF, in echivalent lei, la cursul BNR din data efectuarii platii, cu titlu de comision de acordare, suma la care urmeaza sa se calculeze si dobanda legala aferenta, calculata de la data incasarii acestei sume nedatorate si pana la achitarea integrala a acesteia de banca.  Aceste decizii ar putea fi invocate si de alti debitori, chiar si de cei cu credite in euro sau dolari, in cazul in care in contractele lor exita clauza de risc valutar, care a fost declarata nula de catre Tribunalul Bucresti, dar si de alte instante.

 

author avatar
Arpad Dobre
1.838 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger