AcasăSPORTEroii Islandei, ca danezii in '92

Eroii Islandei, ca danezii in ’92

Povestea danezilor o stie toata lumea: luati de pe plaja (in locul Iugoslaviei, exclusa de UEFA de la turneul final), fratii Laudrup si ceilalti baieti au cucerit titlul european. La 24 de ani distanta, avem o situatie oarecum similara, cu islandezii in prim plan.

Au impresionat in preliminarii, dar nimeni nu se astepta ca nordicii sa tina capul de afis si in Franta. Intr-o grupa cu Portugalia, Austria si Ungaria, Islanda termina pe locul 2 (inaintea echipei tafnosului Cristiano Ronaldo), acumuleaza cinci puncte si asteapta Anglia, in „optimi”.

Viata eroilor islandezi pare desprinsa dintr-un film cu happy-end.

HALLDORSSON s-a retras prima data la 20 de ani

Titularul buturilor islandeze la Euro joaca in prezent la Bodo Glimt, in Norvegia. Putina lume stie ca Thor Halldorsson a vrut sa se lase de fotbal la inceputul carierei. Pe cand avea doar 20 de ani, a fost refuzat de o echipa de liga a patra din Islanda, pentru ca dupa numai cateva luni sa ajunga rezerva la un club de liga a doua. Intr-o buna zi, si-a sunat antrenorul si i-a spus ca se retrage din activitate, „m-am lecuit de fotbal”.
Cum nici cartea n-a parut solutia cea mai buna, Halldorsson s-a intors la prima dragoste, ajungand titular in liga a treia islandeza. Abia la varsta de 30 de ani a prins un transfer in Olanda si astfel a venit si consacrarea la echipa nationala.

SAEVARSSON, singurul aviator de la Euro

Birkir Sævarsson este singurul fotbalist cu brevet de pilot de la turneul final. Pe cand avea doar 17 ani, fundasul dreapta a renuntat la fotbal din dorinta de a-si urma visul: voia sa se faca aviator! Si-a luat brevetul si o data cu el si zborul. Care n-a durat mult, caci imediat dupa 20 de ani „mi-am dat seama ca nu sunt indeajuns de concentrat pentru zbor, asa ca am revenit la fotbal”. Totusi, si-a anuntat familia ca dupa retragerea din activitate se face pilot militar!

ARNASON a fost student in SUA

Spre deosebire de coechipierii sai, Kari Arnason a facut drumul invers. Mai intai cartea, apoi fotbalul. Dupa terminarea studiilor liceale, Arnason a obtinut o bursa la Universitatea Adelphi, din SUA. In vacanta pentru anul 3, s-a intors pentru prima data acasa, iar prietenii apropiati l-au convins sa dea o proba de joc la Djurgarden, in Suedia. A fost acceptat, dar asa a luat sfarsit aventura sa in America; cererea pentru continuarea invatamantului la distanta i-a fost aprobata, licenta obtinuta din prima. Intre timp, Arnason este masterand in afaceri, cu teza de doctorat axata pe coruptia din fotbal!

BODVARSSON si implicarea sa in cauzele sociale

Atacantul lui Kaiserslautern, Jón Dadi Bödvarsson, are o pasiune mai putin obisnuita: obiectivul sau in viata este strangerea de fonduri pentru copiii defavorizati din Selfoss, orasul natal! „A fost ideea mamei mele. Ea lucra ture duble, uneori chiar si noaptea; a facut toate sacrificiile posibile ca sa ma tina pe mine la fotbal, sa am echipament si sa merg in turnee cu echipa”, si-a amintit Bodvarsson, care acum conduce un program local de strangere de fonduri pentru copiii saraci din oraselul Selfoss.

SIGURDSSON, fotbalistul care uraste… fotbalul

Ragnar Sigurdsson a socat asistenta la o conferinta de presa atunci cand a declarat ca habar nu are cine este Mario Mandzukici (international croat). „Adevarul este ca nu auzisem de el, eu nu ma mai uit la fotbal de cativa ani”, s-a scuzat Sigurdsson, o incercare insa fara succes, caci islandezul si-a atras si mai multe comentarii.

Pur si simplu, Ragnar uraste fotbalul, „s-a transformat intr-un spectacol de moda”, cu jucatori preocupati mai mult sa-si arate abdomenul si frizurile decat sa transmita un mesaj pozitiv microbistilor.

author avatar
Laurentiu Teodorescu
298 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger