AcasăRecomandariGermania, mita de milioane pentru Cupa Mondiala din 2006

Germania, mita de milioane pentru Cupa Mondiala din 2006

Presedintele Federatiei Germane de Fotbal (DFB), Wolfgang Niersbach, da asigurari ca nu a existat nicio mita la obtinerea organizarii Cupei Mondiale din 2006.

Beckenbauer, vizat de ancheta Der Spiegel

„Neg categoric acuzatiile. Va asigur ca nu a existat nicio mita in procesul de candidatura sau in obtinerea organizarii Cupei Mondiale din 2006. Der Spiegel nu a aratat dovezi si se refera la o presupusa declaratie a unei surse anonime, facuta de Gunter Netzer, dezmintita deja in acel articol. Reiterez: Cupa Mondiala nu a fost cumparata!”, sustine Niersbach.

Publicatia Der Spiegel a scris ca Germania ar fi mituit patru membri din Asia ai Comitetului Executiv al FIFA pentru a obtine organizarea C.M. din 2006, in afacere fiind implicati inalti reprezentanti ai fotbalului german, precum Franz Beckenbauer. Comitetul de candidatura, din care facea parte si Beckenbauer, vicepresedinte al Federatiei Germane de Fotbal (DFB) intre 1998 si 2010, ar fi constitut un fond special, in scopul de a mitui reprezentanti ai CEx. al FIFA. Fondul ar fi fost alimentat cu peste 10 milioane de franci elvetieni (13 milioane de marci germane la acea vreme), suma fiind imprumutata de Robert Louis-Dreyfus, seful de atunci al companiei Adidas. Banii s-au intors la Louis-Dreyfus printr-o plata de 6,67 de milioane de euro, facuta de Comitetul de organizare intr-un cont al FIFA de la Geneva, avand ca justificare organizarea unei gale pe Stadionul Olimpic din Berlin, care a fost anulata ulterior. Der Speigel sustine ca banii au fost transferati apoi catre un alt cont elvetian, detinut de Louis-Dreyfus. In afacere ar fi fost implicat si Wolfgang Niersbach, actualul presedinte al DFB. Organizarea CM-2006 a fost atribuita in iulie 2000, cand Germania s-a „impus” la numai un vot, 12-11, in fata Africii de Sud.

Nu este prima data cand Germania este acuzata de cumpararea editiei 2006 a CM. In mai, dupa ce mai multi inalti functionari ai forului international au fost arestati la Zurich pentru coruptie, presedintele Federatiei Congoleze de Fotbal, Constant Omari, membru in Comitetul Executiv al FIFA, afirma ca Germania a cumparat Oceania pentru a organiza turneul din 2006. „Germania a cumparat vocea Oceaniei, ilegal, pentru a obtine organizarea Cupei Mondiale, dar despre asta nu vorbeste nimeni. Cand e vorba de Germania, nu trebuie spus nimic”, acuza Omari. El facea aceste declaratii in contextul in care autoritatile elvetiene deschisesera urmarirea penala pe numele sau cu privire la fapte pentru „spalare de bani si management defectuos”, in procesul de atribuire a organizarii Cupei Mondiale, editiile din 2018 (Rusia) si 2022 (Qatar).

author avatar
Laurentiu Teodorescu
279 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger