AcasăSPORTGheorghe Gruia, supranumit Pele de pe semicerc, s-a stins din viata in...

Gheorghe Gruia, supranumit Pele de pe semicerc, s-a stins din viata in Mexic

Cristian Gatu il considera „Pele al handbalului”, iar alti specialisti din domeniu vorbesc despre el ca ar fi fost cel mai mare jucator din istoria sportului pe semicerc. De miercuri seara, Gheorghe Gruia a trecut in lumea celor drepti, iar in urma sa raman zeci de poveste nespuse si nestiute.

De doua ori campion mondial (1964 si 1970) cu reprezentativa Romaniei, castigator al Cupei Campionilor Europeni (1968) cu Steaua Bucuresti si medaliat cu bronz la Olimpiada din 1972, de la Munchen – si acesta este doar varful palmaresului de handbalist al lui Gruia! Ajuns la 75 de ani, s-a stins din viata departe de casa, in Mexic, acolo unde a plecat in 1978. Decesul ar fi survenit in urma unui infarct miocardic, iar trupul sau va fi inmormantat in tara care l-a adoptat, insa fiica sa a promis ca toate medaliile si trofeele castigate de tatal sau vor fi trimise in Romania.

Merite recunoscute de IHF

Pe Gheorghe Gruia l-au laudat nu numai romanii. Valoarea i-a fost recunoscuta si in plan extern; in 1992, Federatia Internationala de Handbal l-a desemnat cel mai mare handbalist din toate timpurile, premiu primit intr-o gala speciala. Nu mai departe de anul trecut, a fost onorat si la Bucuresti, cu ocazia implinirii a 50 de ani de la cucerirea primului titlu mondial.

Gatu: „A fost Pele al handbalului”

Coleg de echipa cu Gruia, Cristian Gatu a vorbit in termeni laudativi despre cel care a facut mare „nationala” Romaniei: „De aseara plang continuu. Nu pot spune decat atat: a murit cel mai mare handbalist al lumii. A fost un adevarat Pele al handbalului. Din pacate a murit singur, departe de casa, in Mexic. Ca om, era simpatic, usor adaptabil oricarei societati. Incepuse sa prezinte semne evidente de calvitie – «parul prost paraseste capul destept» era teoria lui! Facea fata cu succes intr-o discutie despre cosmonauti sau despre Baudelaire. A, sa nu uit, in momentele sale lirice, nu putine de altfel, Gruia era si un execelent cantaret de romante”. Despre jucatorul Gheorghe Gruia, cel mai bine poate povesti tot fostul sef al FRH: „La Steaua, noi, restul echipei, asiguram circulatia mingii, munceam adversarul si-l suceam pana il zpapaceam, iar Gruia era responsabil cu loviturile de gratie. Pentru el se faceau toate schemele, pentru el trageam cu dintii in teren, ca dumnealui, stangaciul cu numarul 10 pe spate, sa sara scurt si sa-i execute pe toti portarii, cu aruncari naprasnice, din orice unghi si de la orice distanta”.

Au retras tricoul cu numarul 10!

Din respect pentru ce a insemnat Gheorghe Gruia in handbal, Federatia Romana de specialitate a decis sa retraga tricoul cu numarul 10 din echipa nationala. Toata cariera lui, Gruia a jucat pentru reprezentativa Romaniei cu 10 pe spate, la fel ca marii fotbalisti, precum brazilianul Pele, colegul sau de generatie. „In luna ianuarie, in cadrul unei ceremonii speciale la meciul Romania – Finlanda, de la Baia Mare, FRH va retrage definitiv tricoul cu numarul 10 din echipa nationala”, se rata pe site-ul FR de Handbal.

author avatar
Laurentiu Teodorescu
1.517 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger