AcasăSPORTMafia rusa spala bani negri in fotbal

Mafia rusa spala bani negri in fotbal

Europol a declarat razboi coruptiei din fotbal

„Operatiunea Matrioskas” este ultimul scandal de amploare declansat in lumea fotbalului, iar ramificatiilor celor implicati se intind din Rusia pana in peninsula Iberica.

Europol a declarat razboi coruptiei din fotbal

Europol anunta destructurarea unui grup infractional organizat transnational, alcatuit in principal din cetateni rusi care practicau spalarea banilor prin intermediul unor importante cluburi de fotbal de pe continent. Ca modus operandi, mafia rusa prima data identifica mai multe grupari care aveau dificultati financiare. Ulterior, asa-zisi binefacatori intrau in scena si ofereau bani sub forma unor donatii pe termen scurt sau investitii. Dupa ce castigau increderea conducerii, „salvatorii” puneau la cale achizitionarea definitiva a clubului respectiv.

De regula, cumpararea unor astfel de cluburi este facilitata de catre persoane fizice care actioneaza ca un paravan pentru retele opace si sofisticate ale unor companii detinute, in mod invariabil, de catre societati fictive inregistrate ca offshore-uri, in paradisuri fiscale. In felul acesta, proprietarii reali si cei care, in cele din urma, ajung sa controleze clubul, raman neidentificati, la fel si adevarata origine a fondurilor folosite.

De la pariuri, la transferuri de jucatori

Din momentul in care cluburile ajung sub controlul mafiei (rusi, in cazul „Operatiunii Matrioskas”), domeniul vast de aplicare al tranzactiilor financiare, al fluxurilor de bani transfrontaliere si al deficientelor in materie de control permite ca aceste entitati sportive sa fie folosite pentru a spala bani negri. Cum este posibil? De obicei, prin intermediul supraevaluarii sau subevaluarii unor jucatori pe piata transferurilor, dar si prin intermediul contractelor pentru drepturile de televizare.
In fine, pariurile reprezinta o buna sursa de generare a unor venituri ilegale, fie prin trucarea de meciuri, fie in scopul spalarii banilor negri.

Sediul clubului Uniao Leiria, „atacat” de mascati

Seful Diviziei de Informatii Financiare a Europol, Igor Angelini, a declarat: „Folosirea companiilor offshore pentru a ascunde detinatorul efectiv al unor active este inca una dintre cele mai mari provocari pentru investigatiile financiare de succes. Aceste bariere blocheaza incercarile investigatorilor de a depista originea banilor, de multe ori de natura penala, care sunt reinvestiti in sectoare predispuse la astfel de infiltrari. Sectorul fotbalistic prezinta vulnerabilitati legate de structura, model financiar si cultural, aspecte care pot fi exploatate de catre infractori”.
Ca rezultat al „Operatiunii Matrioskas” au fost arestati trei membri-cheie ai acestei retele criminale organizate, iar 22 de locuinte si sedii de companii au fost perchezitionate. In dosar sunt implicate patru cluburi de fotbal majore, avocati si birouri de contabilitate.
Potrivit „Sunday World”, Europol a perchezitionat sediul clubului portughez Uniao Leiria, iar alte trei grupari se afla, in prezent, sub ancheta.

author avatar
Laurentiu Teodorescu
139 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger