AcasăSPORTNe-a parasit si Nicolae Rainea!

Ne-a parasit si Nicolae Rainea!

Nicolae Rainea, cel mai important arbitru roman din istorie

Fostul arbitru FIFA Nicolae Rainea, considerat cel mai mare cavaler al fluierului din Romania, a decedat, ieri, la varsta de 81 de ani, lasand in urma sa 400 de jocuri conduse in Liga 1 si 115 pe plan international.

Nicolae Rainea, cel mai important arbitru roman din istorie

Nascut pe 19 noiembrie 1933, la Braila, Nicolae Rainea si-a inceput cariera sportiva ca fotbalist, jucand pentru echipele Laminorul Braila, Metalul Piatra Neamt si Constructorul Barlad. In 1959, a devenit arbitru, iar dupa trei ani a promovat in lotul divizionar. A debutat in prima divizie in 1965, iar dupa doua sezoane a primit ecusonul FIFA. Printre cele mai importante meciuri pe care le-a arbitrat s-au numarat finala Campioantului European din 1980, dintre RFG si Belgia, scor 2-1, disputata la Roma, si finala Cupei Campionilor Europeni dintre Hamburg si Juventus, scor 1-0, desfasurata la Atena.
Si el fost arbitru, Adrian Porumboiu il considera pe Nicolae Rainea „cel mai inalt varf al arbitrajului romanesc, care nu va fi niciodata egalat”: „Dumnezeu sa-l ierte! Mi-e greu sa vorbesc pentru ca am fost foarte apropiati. A fost un om extraordinar, un om cum rar ii va mai fi dat Romaniei sa aiba, cu atat mai putin arbitrajului romanesc”. Cu regret a vorbit si Mircea Sandu, presedinte al FRF pana in primavara anului trecut: „Din pacate, oamenii buni dispar! Rainea a participat activ la dezvoltarea fotbalului atat in Barlad, in Galati, cat si in toata Romania. Mai apoi a fost apreciat de FIFA si UEFA, participand la campionate europene si mondiale, o finala de C.E. Din punctul meu de vedere a fost cel mai mare arbitru din Romania. L-am avut arbitru si cand jucam fotbal. Era un tip care vorbea cu noi, exact ceea ce se practica acum. Explica jucatorului de ce si pentru ce. Nu aveai altceva de facut decat sa pui capul in pamant si sa pleci mai departe. Era apreciat, respectat”.

author avatar
Laurentiu Teodorescu
175 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger