AcasăRecomandariSanctionarea pariorilor de la Bet365. Un abuz grosolan si cateva amanunte suspecte

Sanctionarea pariorilor de la Bet365. Un abuz grosolan si cateva amanunte suspecte

Necunoasterea legii nu te absolva de vina. Este principiul de drept prea des fluturat de cateva zile, de cand 54.000 de romani, care au facut gresala sa parieze pe Bet365.com, traiesc cu spaima ca vor fi chemati la sediile Oficiului National pentru Jocuri de Noroc pentru a incasa amenzi variind intre 5.000 RON si 10.000 RON.

Joi, presedintele ONJN, Odeta Cristinela Nestor a anuntat ca 80% dintre pariorii prinsi in offside risca avertismente, nu amenzi. Cu toate acestea, clientii Bet365 nu vor sa lase lucrurile asa. Ei cer demisia functionarilor de la Oficiul National pentru Jocuri de Noroc, si a sefilor institutiei. Cum ar spune "SuperSefa" Odeta: "L-as lasa eu, dar vezi ca nu ma lasa el acum!"

Tot la principiul „nemo censetur ignorare legem“ a facut referire si Tudor Simota, directorul ONJN, atunci cand i-a declarat jurnalistului Catalin Tolontan ca „Oficiul a facut chiar mai mult decat prevedea legea in privinta informarii jucatorilor, publicand pe site-ul institutiei anuntul ca cei care vor continua sa joace la siteurile de pariuri nelicentiate incalca legea si, apoi, conducerea Oficiului a participat la emisiuni televizate si la interviuri in ziare“. Insa, realitatea e mult diferita. Tocmai de aici si revolta oamenilor, care nu inteleg cum o institutie a statului – care in mod normal ar fi trebuit, daca nu sa-i protejeze, macar sa-i atentioneze ca sunt pe cale sa comita o ilegalitate – a ajuns sa actioneze ca pe vremuri. Cum scria Tolontan, a ajuns sa se comporte precum „militienii care se pitulau cu radarele in tufisuri“.

Lista neagra a ONJN, un fel de alba-neagra

Multi pariori au incasat deja amenzi de 5.000 de RON

Directorul Tudor Simota bate campii. Anuntul Oficiului National pentru Jocuri de Noroc, postat undeva in vara pe website-ul institutiei, a fost unul generalist, el nefacand referire la nume concrete de operatori. Cu atat mai putin la Bet365.com sau Bwin.com. Mai mult, romanii au fost informati ca, inainte de a accesa un site anume de pariuri, ar face bine sa consulte asa numita blacklist, lista neagra cu site-urile situate in afara legii. Nu e clar daca toti cei 54.000 de amendati ai zilei au tinut cont de sfatul varatic al ONJN, insa cert e ca multi dintre ei, care s-au conformat sfatului, au consultat lista neagra inainte de a paria si au constatat ca Bet365.com nu figureaza pe ea. De altfel, Bet365.com nu a figurat niciodata in blacklist. Nici macar astazi lista neagra a ONJN nu contine numele web-site-ului din Gibraltar. Anuntul referitor la situarea in afara legii a site-ului Bet365.com – privitor, de altfel, la anularea dreptului de operare al HILLSIDE GAMING LP si HILLSIDE SPORTS LP, companiile care detin si opereaza platforma Bet365.com – a fost publicat pe 13 septembrie 2015. Cu alte cuvinte, la spartul targului, intr-un moment in care pariorii Bet365 aveau deja amenzile pregatite.

La inceput a fost restrictionarea. Apoi, n-a mai fost deloc!

Colegii de la Gsp.ro au sesizat foarte bine faptul ca Oficiului National pentru Jocuri de Noroc a actionat pana acum extrem de haotic. Nu doar ca nu i-a „luminat“ pe pariori, ci i-a bagat total in ceata. Iar cel mai bun exemplu este declaratia facuta de sefa ONJN, Odeta Cristinela Nistor, in luna iulie 2015, intr-un interviu din „Libertatea“: „Ii atentionam pe toti cei care joaca pe platformele on-line ca, dupa data de 10 septembrie 2015, le va fi restrictionat accesul catre platformele de joc nelicentiate si va exista o mare probabilitate ca banii pe care ii au la aceste platforme sa fie blocati“. Dincolo de faptul ca pariorii, fie ei clienti Bet365.com sau Bwin.com, nu aveau de unde sa stie nici atunci, cum de altfel nu stiu nici in prezent, care este stadiul discutiilor purtate intre companiile din gambling si ONJN (adica cine ce are de platit impozite din urma, cine a aplicat pentru licenta sau cine nu va primi licenta), un lucru e cert. Faptul ca, dupa data pe 10 septembrie, accesul pe site-urile Bet365.com si/sau Bwin.com NU a fost restrictionat. Dimpotriva, jucatorii au putut accesa site-urile fara probleme si au pariat in voie. Nici acum site-ul Bet365.com nu e restrictionat. Conturile nu pot fi accesate, dar site-ul nu e restrictionat!

Exemplul AAMS. Era atat de simplu!

In 2012, Agenzia delle Dogane e dei Monopoli (AAMS), forul italian similar ONJN-ului romanesc, dicta restrictionarea site-ului Bet365.com, pentru toti userii italienii, in urma unor divergente cu societatea detinatoare a platformei de pariuri. Pesemne, si atunci, si acolo, Bet365 a incercat sa fenteze licenta. Important este ca, in 2012, cine tasta www.bet365.com, era intampinat cu mesajul AAMS, care anunta restrictionarea site-ului pe intreg teritoriul Italia. Iata mesajul:

Daca dupa data de 10 septembrie 2015, ONJN ar fi facut exact acelasi lucru – cum de altfel a avertizat ca va face – astazi 54.000 de pariori romani nu s-ar fi considerat terorizati, hingheriti, umiliti.

 

Alo? Militia ONJN la telefon!

Ce putem intelege noi din modul in care a lucrat ONJN? In mod logic, putem trage concluzia ca Oficiului National pentru Jocuri de Noroc a omis, ori s-a facut ca uita, sa mai instituie restrictii pe site-urile de pariuri (evident, prin intermediul furnizorilor de servicii de Internet) din doua motive:

1. A intins o capcana celor de la Bet365.com si Bwin.com care, aplicand deja pentru obtinerea licentei si platind datorii de zeci de milioane de euro, au considerat ca nimeni nu le va imputa faptul ca accepta pariuri in perioada 10 septembrie – 30 septembrie 2015, adica intervalul „No Man’s Land“, stabilit intre amnistia decisa de ONJN si intrarea in vigoare a licentelor de functionare. O capcana in care cei doi giganti ai pariurilor au cazut ca niste pitpalaci. Si, pentru ca au gresit, merita sa plateasca! Ei, nu clientii lor!

2. A intins o cursa pariorilor, sperand ca acestia – total neinformati sau prost informati – vor inghiti momeala si se va ajunge la situatia de astazi, cand 54.000 de romani sunt sunati la telefon si instiintati ca au de platit amenzi babane, pentru ca, nu-i asa, ”constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei participarea persoanelor fizice de pe teritoriul Romaniei la activitati de jocuri de noroc la distanta, asa cum sunt definite la art.10 alin.(1) lit. h)-n)”.

Cineva a facut o sesizare

Revenind la punctul 1, trebuie amintit ca Tolontan a mentionat un amanunt trecut prea usor cu vedere. Anume acela ca „amendatii se coalizeaza pe net, predicand ca totul ar fi mana cuplului Ponta – Ghita, Winmasters reprezentand combinatia lui Sebastian Ghita in Romania“. Asadar, speta devine interesanta. Neoficial, Winmasters.com – casa de pariuri online recent aparuta pe piata autohtona – apartine fostului pesedist Sebastian Ghita. Oficial, este detinuta de WM Interactive Limited, o companie inregistrata in Malta, la 15 mai 2014. Or, Wimmasters.com avea tot interesul ca Bet365.com si Bwin.com sa dispara de pe piata romaneasca, motivul fiind monopolul detinut de acestia, doar Bet365 controland 60% din piata interna. Sub aceste auspicii, trebuie spus ca gigantul Bet365.com a cazut in capcana ONJN nu doar din cauza unei gafe a managementului sau din dorinta de capatuiala, ci si pentru ca cineva, un grup de tovarasi, a facut o sesizare. In data de 14 septembrie, Romanian Bookmakers, Rombet, Asociatia Organizatorilor de Cazinouri din Romania si Asociatia Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanta – toate interesate sa rada granzii – au formulat o plangere catre ONJN, mentionand ca Bet365 si Bwin continua sa opereze chiar si dupa 10 septembrie 2015. Si ce-i cu asta, veti intreaba? Pai, este! Trei saptamani mai tarziu, pe 6 octombrie, Oficiul anunta pe site-ul oficial ca Bet365 are dreptul de a opera in Romania. Decizia cu nr. 2169 stipuleaza, negru pe alb, ca Bet365 opereaza legal. Intelegem ca, desi fusesera sezizati ca Bet365 si Bwin incalca legea, cei de la ONJN au mers blat, lasandu-i pe cei care administreaza site-urile de pariuri sa-si rupa gatul, precum „militienii care se pitulau cu radarele in tufisuri“.

Legaturi periculoase pe axa Nestor – Constantinescu – Ghita

Si ar mai fi ceva. Pe lista celor care au reclamat la Oficiului National pentru Jocuri de Noroc  ilegalitatile comise de Bet365 figureaza Asociatia Organizatorilor de Cazinouri din Romania si Rombet, asociatii ale caror presedinti sunt Sorin Constantinescu, respectiv Dan Alexandru Ghita. Intamplator, primul a fost consultant la Loteria Romana pana in ianuarie 2013, iar al doilea presedinte al Loteriei, pana in martie 2013. Constantinescu a avut calitatea de consilier al presedintelui Dan Alexandru Ghita, nicio legatura cu Alexandru, fratele lui Sebastian Ghita. Insa, cei doi au ceva in comun cu sefa ONJN. Cristinela Odeta Nestor a lucrat ca director in cadrul Loteriei in aceasi perioada, parasind corabia in aprilie 2013. De altfel, gura lumii vorbeste ca Odeta a fost adusa in Loterie de Constantinescu. Sigur, asta nu reclama nimic, dar devine cel putin ciudat faptul ca Bet365 este anihilat de o institutie a Statului, condusa de Odeta Nestor, cu sprijinul fostilor ei colegi, Constantinescu si Ghita. Dar despre toate acestea, vom reveni.

author avatar
Mihai Koblenko
2.448 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger