AcasăOldCe bine este sa fii somer in UE

Ce bine este sa fii somer in UE

In România, populatia activa – cea care munceste – este de aproximativ 4,3 milioane din care 1,3 milioane munceste inca la stat. Asadar, aproximativ 3 milioane de români muncesc la patron.

Statisticile spun insa ca circa 2 milioane de români muncesc in strainatate, imprastiati in mai toate tarile Uniunii Europene, in special in Spania, Italia, Franta sau Marea Britanie.
Ca tot e criza si somajul capata proportii tot mai mari peste tot, am fost curiosi sa vedem cum e sa ajungi somer in unele din tarile UE comparativ cu România.

*România*

Daca pina la 1 iulie, in România, legea somajului prevedea ca ajutorul de somaj este egal cu 75% din salariul minim, dupa 1 iulie autoritatile au decis sa taie ajutoarele de somaj cu 15%. Dupa aceasta ajustare, un somer cu trei ani de vechime primeste 380 de lei, iar unul cu 10 ani vechime cu 4 procente mai mult. Adica sub 100 de euro.

*Spania*

Daca ai plecat la munca in Spania si ai fost angajat legal nu trebuie sa-ti faci prea mari probleme ca ai ramas somer. In aceasta tara ajutorul de somaj nu poate fi mai mic de 340 de euro, iar daca ai si copii ai sanse sa iei de la statul spaniol peste 1.000 de euro pe luna.

*Franta*

Daca ai lucrat sase luni consecutive poti sa iei ca ajutor de somaj pina la 75% din salariul avut. In Franta, valoarea medie a indemnizatiei de somaj este de 1.100 de euro.

*Italia*

Pentru obtinerea indemnizatiei pentru somaj in Italia este nevoie ca persoana ramasa somera sa fi muncit legal cel putin 2 ani. Aici, ajutorul de somaj variaza intre 800 de euro/luna si maximum 1.100 de euro/luna.

*Marea Britanie*

Aici, ajutorul de somaj se plateste in functie de virsta. Astfel, daca ai pina in 24 de ani primesti aproximativ 228 de euro pe luna, daca ai peste aceasta virsta primesti aproape 300 de euro pe luna.

*Olanda*

Trebuie sa fii mare norocos sa ramii somer in aceasta tara pentru ca poti primi si 3.000 de euro pe luna ca ajutor de somaj.

*Danemarca, Finlanda, Norvegia*

Aceste tari sint cele mai generoase cu somerii. Acestia primesc intre 80 si 90% din valoarea ultimului salariu, fara un plafon maxim.

Departamentul Economic

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
92 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger