AcasăAjunul Craciunului

Ajunul Craciunului

In aceasta zi de joi, in care este sarbatorita Sfanta Eugenia, marcam si ajunul Craciunului, zi in care ne pregatim pentru a cinsti cum se cuvine Nasterea lui Hristos.

Spre deosebire de precedentele zile ale Postului Craciunului, in Ajunul Nasterii Domnului se obisnuieste sa se imparta – pentru sufletul celor disparuti dintre cei vii- si apoi sa se manance asa-numitele „turte”, ori „scutecele Domnului”, cum sunt ele numite in popor.

Este vorba despre turtite foarte subtiri, facute din aluat de post, cu cateva zile inaintea ajunului Craciunului, si uscate din timp. In aceasta dimineata, gospodinele din Muntenia, de exemplu, maruntesc aceste turte, rupandu-le in bucati, le pregatesc o zeama, adauga grau, scortisoara si lamaie, iar apoi le impart la biserica, pentru cei adormiti.

De altfel, tot joi, gospodinele fac si cozonacul pentru Craciun, dar gatesc si restul preparatelor pe care le aseaza pe masa se sarbatoare-sarmale, carnati, friptura sau alte preparate din carne de porc sau oaie.

sursa foto: gustos.ro

author avatar
Cristina Stefan
464 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger