AcasăSaptamana Patimilor: Traditii si obiceiuri! Ce trebuie sa faci in Lunea Mare!

Saptamana Patimilor: Traditii si obiceiuri! Ce trebuie sa faci in Lunea Mare!

Incepand cu ziua de Duminica Floriilor, sau a Intrarii in Ierusalim a Domnului, se intra in ultima saptamana a Postului Pastilor, numita Saptamana Patimilor sau Saptamana Mare – cum i se spune in popor, in care crestinii se pregatesc sa intampine marea sarbatoare a Invierii Mantuitorului Iisus Hristos.

In aceasta saptamana, de duminica si pana vineri, in fiecare seara, se savarseste slujba Deniilor, care evidentiaza momentele legate de Patimile si Jertfa lui Iisus. Doua dintre ele au o structura speciala: Denia din Joia Patimilor si Denia din Vinerea Mare.

Prin Denie se intelege slujba Utreniei facuta seara asa cum se face in cadrul privegherilor, adica slujba Utreniei, slujba de dimineata, se muta la vremea serii, dupa ce se sfarseste randuiala Vecerniei.

Traditii in Saptamana Mare

Saptamana Patimilor este o saptamana sfanta, binecuvantata, in care postul trebuie tinut strict si pregatirile de Paste facute ca la carte. Luni se citeste, mai inainte de toate, istoria lui Iosif cel preafrumos, patriarhul din Vechiul Testament in care Biserica a vazut preinchipuirea lui Hristos. Tot in timpul deniei de luni se face pomenirea smochinului neroditor, smochinul blestemat de Iisus inaintea intrarii in Ierusalim.

In Lunea Mare, femeile incep curatenia de Paste. Se scoate totul afara, se aeriseste casa ca sa iasa toate relele de peste iarna, se varuieste ai se spala totul. “Sa nu te prinda Pastele in necuratenie, ca te blesteama casa!”

In Martea Mare se aspira, se da cu matura, se spala geamuri si se fac treburile grele pe langa casa.

Miercurea Mare este ultima zi in care gospodarii mai pot face treburi pe camp sau in care se mai spala si se calca. Din aceasta zi, se spune ca barbatii trebuie sa stea pe langa casa si sa isi ajute nevestele.

Joia Mare este ultima zi in care se pomenesc mortii, iar femeile merg la biserica si impart colaci de post, vin, miere si fructe, in timp ce barbatii aprind focuri rituale in curti, pentru sufletele mortilor care se reintorc acasa. In dupa-amiaza acestei zile se fac copturile: painea, pasca si cozonacul.

In Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor se tine post negru. Aceasta este o zi in care nu se face treaba sau mancare, unii se scalda in rauri pentru a fi sanatosi tot timpul anului si seara se merge la biserica pentru Prohod si trecerea pe sub Sfantul Aer.

Iar in Sambata Mare, femeile pregatesc mielul sacrificat in aceasta zi, fac ultimele pregatiri pentru masa si scot hainele noi pentru Inviere. Seara se vopsesc ouale, daca nu s-au pregatit din Joia Mare, si se face un cos pentru biserica ce contine: oua rosii, pasca, cozonac, sare, ustoroi, friptura de miel etc.

Sursa: rtv.net

Foto: adevarul.ro

author avatar
Alina Costache
3.070 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger