AcasăSfantul Haralambie, 10 februarie. Ce nu ai voie sa faci azi!

Sfantul Haralambie, 10 februarie. Ce nu ai voie sa faci azi!

In calendarul ortodox, pe 10 februarie este praznuit Sfantul Haralambie. Sarbatoarea este marcata in calendarul ortodox cu o cruce neagra.

Sfantul Haralambie a trait in timpul imparatului Sever (222-235) si a devenit cunoscut prin puterea credintei sale si prin propovaduirea lui Hristos. Haralambie a fost preot in Magnezia (Asia Mica), unde din cauza credintei sale a fost supus la chinuri groaznice. Sfantul Haralambie a murit in urma chinurilor in timp ce era in temnita, inainte sa i se taie capul, potrivit crestinortodox.ro.

Capul Sfantului Haralambie se pastreaza la Manastrirea „Sfantul Stefan“ din Meteora. La Manastirea Miclauseni, din Iasi, se afla moastele a treizeci de sfinti, printre care si ale Sfantului Haralambie.Sfantul Haralambie este cunoscut ca fiind aparator de ciuma si de foamete.

Iata ce obiceiuri si traditii trebuie respectate de credinciosi in ziua Sfantului Haralambie:

Credinciosii trebuie sa ceara preotului sa faca aghiazma la biserica, care apoi este bauta (pentru sanatate), sau la stropitul gospodariilor, a vitelor si a pomilor. In aceasta zi, se duc la biserica coliva si colaci, pentru a le sfinti preotul. Colacii si coliva se dau persoanelor bolnave. Se fac turte si se impart pe la vecini. Se fac pomeni pentru cei care au avut o moarte grea.

Daca ploua in aceasta zi, se spune ca ploaia va tine timp de 40 de zile. In unele regiuni ale tarii, femeile fac un colacel, il rup in patru si le arunca spre cele patru puncte cardinale. Ba mai mult, in alte regiuni ale tarii, femeile se dezbraca si alearga asa in jurul casei, de trei ori pe zi: dimineata, la pranz si seara, ca sa tina duhurile si spiritele rele departe. Trebuie sa se faca pomana pentru cei care nu au murit natural, coliva facuta se pastreaza si se da la pasari, atunci cand acestea sunt bolnave.

Foto: crestinortodox.ro

author avatar
Andra Nesu
3.778 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger