AcasăSfantul Ion 2014! Traditii si obiceiuri: Azi nu ai voie sa fii...

Sfantul Ion 2014! Traditii si obiceiuri: Azi nu ai voie sa fii trist!

Sfantul Ion 2014: In fiecare an, la 7 ianuarie, crestinii ortodocsi praznuiesc Soborul Sfantului Ion. Aproximativ doua milioane de romani isi serbeaza marti ziua onomastica.

Rolul Sfantului Ioan Botezatorul a fost acela de a trezi pe Israel din idolatrizarea Legii, de a naste in israelieni credinta in Hristos. El isi incepe predica cu aceleasi cuvinte ca si Mantuitorul: „Pocaiti-va, ca s-a apropiat Imparatia cerurilor” (Mt. 3, 2). Misiunea principala a Sfantului Ioan Botezatorul era sa puna inaintea ochilor mintii realitatea pacatului si sa trezeasca dorinta de ispasire, urmand ca Mantuitorul care avea sa vina, sa le descopere celor convertiti calea pe care sa o urmeze.

Pentru a inlatura orice confuzie, cum ca Ioan este Mesia cel asteptat, Sfantul spune: „Eu va botez cu apa spre pocainta, dar Cel ce vine dupa mine este mai puternic decat mine … Acesta va va boteza cu Duh Sfant si cu foc” (Matei 3, 11). Si va incheia prin a spune: ” Cel care vine dupa mine a fost inaintea mea, pentru ca mai inainte de mine era” (Ioan 1, 15).

Sfantul Ioan Botezatorul este unul dintre cei mai iubiti sfinti din Romania. Astfel, afara numarului impresionant de romani care poarta numele de Ion, Ioan, Ioana, Ionel, Ionela ori Ionica sau Ionut, aproximativ doua milioane,exista si traditii pe care romanii le respecta in fiecare an. Ziua de Sfantul Ion este o zi de bucurie, iar cine nu se veseleste astazi va fi trist tot timpul anului.

In unele zone, in ajunul sarbatorii de Sfantul Ioan Botezatorul, are loc botezatul Ionilor. In comunitatile in care este pastrat acest obicei, Ionii sunt condusi cu alai la rau. Acolo, preotii ii „boteaza”, adica le toarna pe capete apa luata din raul in care, in prealabil, s-a turnat apa sfintita cu ocazia liturghiei de Boboteaza. Se crede ca ceremonia are rolul de a intari legatura comunitatii cu valorile crestine si de a sublinia angajamentul satenilor de a respecta valorile crestinismului.

In unele zone, sunt izvoare care poarta numele Sfantului  Ioan, iar apa lor este binecuvantata de preoti de Boboteaza, apoi, satenii merg, inca de la primele ore ale diminetii de Sfantul Ioan sa ia apa din izvor. De asemenea, in unele comunitati, se crede ca daca oamenii privesc noaptea intr-un vas cu apa neinceputa luata din Izvorul Sfantului Ioan si daca au inima curata, pot sa intrevada elemente din viitorul lor.

O alta traditie este binecuvantatul minerilor. De exemplu, la Ocna Dej, preotul din comunitate ii binecuvanteaza in ajunul zilei de Sfantul Ioan pe minerii care coboara in adancul minei de sare. Astfel, acestia au credinta ca vor fi feriti de probleme tot anul care incepe.

Sarbatoarea de Sfantul Ion mai este cunoscuta si sub numele de „Sant-Ion”, „Inaintemergatorul Domnului” sau „Soborul  Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul”.

Un alt obicei intalnit in ziua de Sfantul Ion este „Iordaneala”. Mai multi tineri care au luat de la preot, in ajunul Sfantului Ion, agheasma de la Boboteaza, merg in dimineata zilei de Sfantul Ion la biserica si dupa terminarea slujbei stropesc fiecare om care iese, apoi il ureaza. Oamenii “iordaniti” trebuie sa-i rasplateasca pe uratori cu bani, cu care seara chefuiesc.

Potrivit traditiei populare, dupa Sfantul Ion se boteaza gerul, adica se inmoaie frigul si incepe sa se faca mai cald.

author avatar
Alina Costache
1.420 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger