AcasăTraditii si obiceiuri de Inaltarea Domnului!

Traditii si obiceiuri de Inaltarea Domnului!

Potrivit credintei ortodoxe, la 40 de zile de la Invierea lui Iisus Hristos romanii sarbatoresc Inaltarea Domnului, ultima zi in care se inrosesc oua, se pregatesc bucate, exact ca la masa de Pasti, iar oamenii se saluta intre ei cu „Hristos s-a inaltat! – Adevarat s-a inaltat!”.

In aceasta sfanta zi, in unele zone ale tarii, se leaga frunze de nuc peste brau, pentru ca Mantuitorul le-ar fi purtat in momentul Inaltarii, in timp ce in alte zone ale tarii fetele si feciorii se duc in padure sa culeaga frunze de alun cu care fac vraji de dragoste sau pentru a le folosi ca plante tamaduitoare.

Totodata, in credinta populara se spune ca Cerurile sunt deschise de la Pasti pana la Inaltare, iar cei care mor in aceasta perioada nu mai trec prin Judecata de Apoi si ajung direct in Rai.

In ziua de Inaltarea domnului se da de pomana pentru morti in special branza, ceapa verde, paine calda si rachiu.

De asemenea, romaniatv.net noteaza ca, in aceasta zi, femeile nu imprumuta sare si nu dau foc din casa, pentru ca altfel toata casa va vui, iar vacile nu vor mai da lapte pentru smantana. Iar o vorba din batrani spune ca pentru a avea recolta bogata, semanatorile se fac pana in ziua de Inaltare.

De Inaltarea Domnului sunt marcate vitele si taiati unii miei, iar caii nu sunt pusi la caruta, ci primesc fan proaspat pe saturate, se fac unele rugaciuni, pentru belsug si sanatatea animalelor.

In noaptea si ziua de Ispas se culeg si sfintesc flori, frunze si ramurile de alun, nuc, leustean, paltin si se canta din bucium, sa nu se prinda farmecele si sa alunge relele, mai noteaza sursa citata.

Foto: antena3.ro

author avatar
Alina Costache
1.066 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger