AcasăTraditii si obiceiuri de Sanziene

Traditii si obiceiuri de Sanziene

Pe 24 iunie, in ziua in care se praznuieste nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, nu se munceste in gospodarii, pana la apusul soarelui. Ce alte obiceiuri mai sunt respectate, de cand lumea, in popor, de sarbatoarea cunoscuta ca Sanziene sau Dragaica, aflati in cele ce urmeaza.

Dimineata, crestinii merg la biserica, la slujba ce se oficiaza in aceasta zi de sarbatoare, amintind de nasterea prorocului Ioan Botezatorul, fiul preotului Zaharia si al Elisabetei. In pregatirea acestei zile sfinte, oamenii isi curata gospodariile si, in special tinerii care nu sunt casatoriti, aduna flori galbene de sanziene si le fac cununi, pe care apoi le arunca pe casele alesilor lor. Fetele culeg flori de sanziene si le pun sub perna, in speranta ca isi vor visa ursitul. De altfel, in multe zone din tara se obisnuia ca, de Sanziene, sa se organizeze balciuri, la care mergeau fete si tineri singuri, dornici sa isi intalneasca perechea.

Aceasta sarbatoare a Sanzienelor (sau Dragaica, asa cum este cunoscuta in special in zona de sud a tarii), inspirata de zeitatile solare, este dedicata astrului aducator de lumina si belsug. Ca urmare, se celebreaza soarele si tot ceea ce inseamna culturi specifice verii, prosperitatea campului si a roadelor.

Nu in ultimul rand, se obisnuieste ca in aceasta zi de sarbatoare sa se dea de pomana pentru sufletele celor adormiti.

Sursa foto: eplante.ro

750 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger