AcasăRecomandariCreditele neperformante pun in pericol sistemul bancar

Creditele neperformante pun in pericol sistemul bancar

Creditele neperformante – acele imprumuturi pe care mii de romani si de firme le-au contractat, dar nu le vor mai inapoia in veci – constituie principalul risc la adresa sistemlui bancar. Nu le plangem de mila bancherilor, dar o criza bancara ar pune pe butuci economia romaneasca aflata deja in recesiune tehnica.

Seful Erste Group, Andreas Treichl (foto jos), a anuntat ca va reduce cu 800 de milioane de euro valoarea creditelor neperformante ale BCR
Seful Erste Group, Andreas Treichl (foto jos), a anuntat ca va reduce cu 800 de milioane de euro valoarea creditelor neperformante ale BCR

Conform sondajului efectuat de PwC si CSFI Romania Banking Banana Skins, bancherii romani considera ca riscul de neachitare a imprumuturilor este principala amenintare pentru sistemul bancar. BRD Societe Generale, de exemplu, care avea in primavara o rata a creditelor neperformante de aproape 25%, a inregistrat  in iunie o imbunatatire a situatiei, scazand la 23,4%. Procentul, aplicat la soldul creditelor brute, de 17 miliarde de lei, reprezinta aproape patru miliarde de lei pe care banca nu mai spera sa-i recupereze. La randul sau, BCR si-a redus nivelul imprumuturilor „toxice” cu 250 de milioane de euro, iar seful Erste Group (proprietarul BCR), Andreas Treichl, a anuntat ca, din totalul de trei miliarde de euro cat reprezinta aceste imprumuturi, banca vrea sa recupereze pana la sfarsitul anului 800 de milioane de euro.

Daune colaterale grave

Numarul creditelor neperformante este insa in crestere, iar bancherii se vad nevoiti – potrivit sondajului PwC – sa ceara noi infuzii de capital de la actionari. Alternativa este una pesimista si deja in vigoare la cateva banci din Romania: restrangerea drastica a activitatii, concedieri pe banda rulanta, inchideri de sucursale si de agentii bancare. Nu le plangem de mila bancherilor, dar exact asta mai lipsea economiei romanesti intrate in recesiune, o criza bancara.  Mai rau, in acest caz cresc si costurile de imprumut ale tarii, deoarece Ministerul Finantelor trebuie sa ia credite din afara, pentru a plati salariile bugetarilor, pensiile si indemnizatiile, care nu  pot fi acoperite de numeroasele si ineficient colectatele taxe.

author avatar
Arpad Dobre
492 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger