AcasăRecomandariIneficienta RADET creeaza ghetouri in Bucuresti

Ineficienta RADET creeaza ghetouri in Bucuresti

Recenta cerere a RADET, de majorare a tarifelor la energia termica, a fost luata in considerare prompt de autoritatile locale, care au postat deja pe site-ul primariei Capitalei un proiect de hotarare in acest sens. Reprezentantii asociatiilor de proprietari avertizeaza ca scumpirea incalzirii va duce la ghetoizarea a tot mai multe zone din cartierele bucurestene.

Mihai Mereuta avertizeaza asupra extinderii ghetourilor cu blocuri debransate de la RADET

Presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari Habitat, Mihai Mereuta, cere autoritatilor locale din Bucuresti sa includa in proiectul privind tariful energiei termice in mod explicit ca pretul gigacaloriei nu va fi majorat pentru populatie. Mereuta avertizeaza ca veniturile scazute, preturile ridicate la energie si izolarea inadecvata a locuintelor da nastere unor fenomene precum saracia, deconectarea de la energie, excluderea sociala, ceea ce contravine modelelor sociale europene. „Fenomenele de segregare sociala au inceput sa duca deja la transformarea unor zone importante din Bucuresti in ghetouri”, ne-a declarat presedintele Ligii Habitat. El a identificat o serie de probleme extrem de grave, din cauza carora fenomenul de ghetoizare va continua, din pacate, si in perioada urmatoare:

–         functionarea RADET la limita falimentului, prin acumularea de datorii (in special la gaze), ca urmare a cheltuielilor ineficiente si haosului legislativ;

–          necesitatea unor investitii uriase;

–         lipsa controlului transparent al RADET de catre Primaria Capitalei si a Consiliului General al Municipiului Bucuresti – lipsa contractului de delegare si a indicatorilor de performanta, etc;

–         ineficienta managementului RADET, cauzata de lipsa controlului transparent al RADET de catre PMB si CGMB;

Lege nerespectata

Mereuta acuza autoritatile ca, desi de ani buni exista o lege privind transformarea RADET in societate comerciala cu capital 100% municipal, acest lucru nu a fost pus in practica.  Legea prevedea si obligatia Consiliului General al Municipiului Bucuresti de a realiza concesionarea patrimoniului societatii aferent serviciilor si stabilirea unor indicatori de performanta. Mai rau, Bucurestiul nu are nici in prezent o strategie energetica aprobata, care sa stopeze (si) in acest domeniu risipa  banilor contribuabililor. Seful Ligii Habitat are si un scenariu care ii va speria pe bucurestenii cu apartamente racordate la termoficarea centralizata: „aburirea” de catre autoritati a populatiei pana dupa alegerile prezidentiale, urmata de anuntul – in ianuarie 2015 – privind lipsa fondurilor pentru subventionarea caldurii si, in consecinta, scumpirea puternica a gigacaloriei.

author avatar
Arpad Dobre
1.422 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger