AcasăRecomandariSecretul bancar a fost desfiintat!

Secretul bancar a fost desfiintat!

Reprezentantii a peste 80 de state au semnat, recent, la Berlin, un acord prin care accepta sa faca schimb automat de informatii financiare, ceea ce constituie o lovitura la adresa evaziunii fiscale si, teoretic, desfiinteaza secretul bancar. Problema este ca veniturile ilicite din comert scapa de control, iar unele tari au anuntat ca vor dezvalui date bancare doar la cererea statelor mari.

Ioana Petrescu a semnat actul prin care si Romania va renunta la secretul bancar

Acordul a fost semnat si de catre ministrul de finante al Romaniei, Ioana Petrescu. Acordul va permite Romaniei sa faca schimb de informatii la nivelul standardului convenit de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), care prevede schimbul automat de informatii financiare intre tari si jurisdictii, in scopul identificarii persoanelor fizice sau firmelor care eludeaza fiscul, prin transferul banilor in conturi din strainatate.

Ce se verifica

Acordul va permite verificarea datelor:

–         pentru identificarea persoanei (nume, adresa, cod de identificare fiscala),

–         referitoare la numarul contului (sau un echivalent functional),

–         despre numele si numarul de identificare (daca exista) al institutiei financiare care face raportarea,

–         despre soldul sau valoarea contului.

In cazul unui cont de custode, se vor verifica date referitoare la:

–         suma bruta a dobanzii, dividendelor sau a altor venituri pentru activele existente in cont,

–         suma bruta a incasarilor din vanzarea sau rascumpararea activelor financiare.

Evaziunea din comert, permisa

Conform unui recent raport realizat de Tax Justice Network, normele OCDE prezinta mai multe deficiente, deoarece, pentru a transmite informatii din 2017, bancile vor colecta date incepand din 2016 cu privire la conturile de peste 250.000 de dolari. Acest interval de timp le permite evazionistilor sa-si „marunteasca” banii in conturi de 240.000 de dolari, de exemplu, scapand astfel de controale.  Pe de alta parte, smecherii care fenteaza fiscul se vor putrea ascunde linistiti in spatele unor firme „de fatada”, de unde sa faca evaziune in continuare, deoarece bancile sunt obligate sa dezvaluie doar numele acelor companii care fac investitii, nu si al firmelor de comert. Bomboana pe coliva antifraudei este Elvetia, care a avertizat ca va face schimb de informatii doar cu statele mari. In prezent, se estimeaza ca evazionistii si-au „palmat” in paradisurile fiscale peste 5.800 de miliarde de euro.

Eludarea taxelor pentru aceasta uriasa suma genereaza pierderi de 130 de miliarde de euro in fiecare an pentru administratiile fiscale din lumea intreaga.

author avatar
Arpad Dobre
1.660 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger