AcasăRecomandariTaxa pe stalp si supraacciza, cauzele recesiunii. Reducerea CAS, un pericol

Taxa pe stalp si supraacciza, cauzele recesiunii. Reducerea CAS, un pericol

Presedintele Traian Basescu considera ca taxa pe stalp, supraacciza la carburanti, reducerea investitiilor si scaderea colectarii banilor la buget sunt cauzele reintrarii Romaniei in recesiune. El atrage atentia ca reducerea CAS va favoriza repatrierea banilor multinationalelor.

Nuclearelectrica a raportat un profit cu 70% mai mic in acest an, din cauza taxarii constructiilor de la Cernavoda

Traian Basescu sustine ca repornirea economiei depinde de renuntarea la taxarea excesiva. „As anula taxa pe stalp si as scoate acciza suplimentara la carburanti si sunt convins ca economia ar incepe sa ticaie din nou”, a mentionat presedintele. Cel mai mare numar de angajati il au multinationalele, iar daca acestea vor beneficia de scaderea CAS la angajator, nu vor folosi pentru investitii banii ramasi, ci ii vor trimite la companiile-mama din strainatate.

Autoritatile, surde la semnalele de alarma

Guvernantii sunt surzi, in continuare, la avertismentele expertilor si analistilor economici, care trag semnale de alarma de cateva luni. Consiliul Fiscal sustine ca prima transa din taxa pe stalp s-a epuizat si nu sunt bani pentru reducerea CAS, in conditiile in care Fiscul a incasat in prima parte a anului cu un miliard de lei sub nivelul minim stabilit. Guvernantii anuntasera ca vor acoperi golul lasat de reducerea CAS prin taxa pe stalp, dar banii s-au dus deja. Apoi au anuntat ca banii vor veni din recuperarea datoriilor la bugetul de stat al firmelor aflate in insolventa. „Daca ne asteptam ca un creditor, fie el si Fiscul, sa recupereze in totalitate o creanta fata de o firma in insolventa, probabil ca este iluzoriu”, a declarat presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru. Guvernantii au mai pastrat un as in maneca: supraaccizarea carburantilor, care ar fi adus, teoretic, un plus de 450 de milioane de euro la buget. Transportatorii auto de marfuri au avertizat ca daca doar 13% dintre firmele de profil din Romania alimenteaza in strainatate (unde carburantii sunt mai ieftini), neincasarea de la acestea a tuturor taxelor pe benzina si motorina anuleaza efectele benefice ale supraaccizei pentru bugetul statului.

author avatar
Arpad Dobre
439 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger