AcasăRecomandariTeapa de 57 de milioane de euro prin subevaluarea RCA

Teapa de 57 de milioane de euro prin subevaluarea RCA

Sistemul de despagubire RCA prin modalitatea „regie proprie” favorizeaza evaziunea prin reparatii in service-uri clandestine, cu lucrari proaste si piese din dezmembrari, iar statul pierde taxe si impozite in valoare de 57 de milioane de euro pe an.

Reparatiile in ateliere auto clandestine se fac cu bani putini si riscuri mari

Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI) a transmis o sesizare catre institutiile statului (Guvern, Ministerul Finantelor, Autoritatea de Supraveghere a Asigurarilor etc.) cu privire la fenomenul evaziunii fiscale aflat in crestere, in domeniul reparatiilor auto. Potrivit ASSAI, situatia este generata de anumite societati de asigurari care subevalueaza despagubirea RCA prin asa-numitul sistem „regie proprie”.

Regie proprie = 35% din valoarea daunei

Mai multe societati de asigurari cu o cota de piata importanta pe segmentul RCA au decis sa achite doar aproximativ 35% din valoarea reala a costurilor de reparatie sub denumirea de „regie proprie”. In realitate, este sistemul care presupune plata subevaluata a daunelor, achitata direct catre pagubitul RCA. Peste 88.000 de pagubiti RCA au fost despagubiti in acest fel in ultimul an in Romania, acestia reparand autovehiculele avariate in unitati clandestine.

Paguba la stat, profit la asiguratori

Presedintele ASSAI, Cristian Muntean, sustine ca, prin acest mod de acordare a despagubirii, statul roman a pierdut taxe si impozite in valoare de peste 57 de milioane de euro in ultimul an. Pe de alta parte, societatile de asigurari care practica acest sistem au inregistrat  „ salvari de la plata daunei” in valoare de peste  68,7 milioane de euro/an, bani care nu se intorc in economia reala.

Calcule

Conform ASSAI, dauna medie in Romania este de 1.200 de euro, dar prin subevaluare la 35% ajunge la 420 de euro. Zilnic sunt achitate aproximativ 350 de dosare de dauna in sistemul  „regie proprie”, iar valoarea reala a acestora insumeaza aproximativ 420. 000 de euro. Din aceasta suma, statul ar trebui sa incaseze 30% taxe si impozite si 24% TVA, adica 226.000 de euro/zi si 56 de milioane de euro pe an. Sistemul de „regie proprie” anuleaza orice venit din aceasta sursa la bugetul statului, iar soferii se aleg cu reparatii de calitate indoielnica si piese de schimb din dezmembrari, din cauza acceptarii unei sume prea mici de la asiguratori.

 

author avatar
Arpad Dobre
599 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger